Киселината помага за подмладяване не само на кожата на лицето,

...
Киселината помага за подмладяване не само на кожата на лицето,
Коментари Харесай

Как хиалуроновата киселина спасява ставите?

Киселината оказва помощ за подмладяване освен на кожата на лицето, само че и на хрущялите в ставите

Хиалуроновата киселина постоянно се употребява за опазване на хубостта и младостта на лицето. Лекарите ортопеди откриха в нея още едно свойство - киселината оказва помощ за подмладяване освен на кожата на лицето, само че и на хрущялите в ставите. За тази цел е належащо да се вкара в ставата и да се слагат избран брой инжекции, написа.

Остеоартритът е последователно „ изсъхване” на хрущяла, поява на пукнатини, неравности по повърхността му и по едно и също време с това понижаване на размера на вътреставната (синовиална) течност. Тази течност, по прилика с машинното масло, е нужна, с цел да „ смазва” ставата и да ѝ обезпечи гладко плъзгане.

Ако хрущялът стартира да „ старее “ и да се разрушава, а количеството на синовиалната течност – да понижава, би било невероятно изцяло да се възвърне ставата. Но процесът на разрушение на ставата може доста да се забави. Това оказва помощ на някои хора да избегнат увреждания и интервенции за промяна на стави.

Защо тъкмо тя?

Хиалуроновата киселина е съединяване, което е жизненоважно за човешкото тяло, една от съставките на съединителната тъкан. Благодарение на нея органите и тъканите са задоволително здрави, само че в това време гъвкави и еластични. Общо тялото ни съдържа към 15 грама киселина и една трета от този размер се обновява непрекъснато.

С възрастта процесът на възобновяване на хиалуроновата киселина в тъканите, в това число вътре в ставите, се забавя. С понижаване на количеството ѝ кожата остарява, появяват се бръчки и има по-малко влага в тъканите. Въвеждането на хиалуронова киселина в ставата може да усили размера на течността – по-късно тя по-добре подхранва и смазва хрущяла.

Ставите ни не могат да действат обикновено без синовиална течност

Синовиалната течност е вещество в човешките стави, което обезпечава смазване и поддържане на ставата. Има още и редица други функционалности, само че това са главните. Синовиалната течност е доста сходна по състав на кръвната плазма.

Но за разлика от плазмата в синовиалната течност има по-малко протеини, а също така съдържа и характерно вещество – хиалуронова киселина, която е основен съставен елемент на този биологичен „ лубрикант “. Най-просто казано, тя задържа влагата, притегля водни молекули към себе си и резервира размера на синовиалната течност, предотвратява изсушаването на хрущяла, подхранва го.

За кого са показани инжекциите с хиалуронова киселина?

Хиалуроновата киселина се инжектира в ставата за попречване и лекуване на преждевременното изхабяване на ставните повърхности (развитие на остеоартрит). Следователно техниката е подобаваща за тези, които изпитват огромно натоварване на ставата:

• професионални спортисти със ставни проблеми;

• хора, заети с тежка работа, в случай че имат признаци на остеоартрит или опасност от него;

• пациенти с наднормено тегло – ставите им се унищожават по-бързо заради несъразмерни натоварвания;

• възрастните хора, защото с възрастта положението прогресира и ставата от ден на ден се разрушава;

• хора от всякаква възраст, които са имали ставни контузии – повреденият хрущял в началото е податлив към по-бързо разрушение.

Инжекциите се слагат единствено от доктор

Процедурата е къса и съвсем безболезнена. За понижаване на дискомфорта може да се употребява местна упойка. В някои случаи се употребяват и помощни техники за обрисуване, като ултразвук или рентгенови лъчи за по-точно нахлуване в ставната празнина.

Курсът на лекуване с хиалуронова киселина се предлага да се повтаря един път на 6 месеца. Лекарят може да предпише курс от една или няколко инжекции, с период от 1 седмица. Когато процедурата се прави вярно, затрудненията са доста редки.

Използването на хиалуронова киселина оказва помощ за облекчение на дискомфорта в ставата, удължение на живота ѝ и в някои случаи – до отсрочване на хирургичното лекуване.

Трябва обаче да се има поради, че инжекциите с хиалуронова киселина имат противопоказания. Процедурата не се прави, в случай че:

• има нетърпимост към компонентите;

• открит е заразен развой в ставата (гнойно инфектиране или други варианти).
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР