Кирил Русев © Надежда Чипева Още по темата Три сценария

...
Кирил Русев © Надежда Чипева Още по темата Три сценария
Коментари Харесай

Кирил Русев: Неработещите съоръжения на Витоша са опасни за живота

Кирил Русев

© Надежда Чипева Още по тематиката
Три сюжета за бъдещето на Витоша

Отварянето на планината за хората може да стане по разнообразни способи и с друг резултат, като във всички водеща роля има Столична община
12 яну 2018
Капан, заложен от страната

Държавата и общината залагат бомбата Витоша с отчуждаването на оборудванията
12 яну 2018
Витоша: Затворената планина

Ако Столична община в действителност желае да отбрани ползите на жителите, пътят е елементарен
12 яну 2018 Кирил Русев е шеф на основаната преди три години Българска планинска избавителна работа. Преди това шест години е бил шеф на Планинската избавителна работа към БЧК. От 2005 година до 2016 година е ръководител на Българската федерация по катерене и алпинизъм. Инструктор е по планинско избавяне, катерене и алпинизъм. " Капитал " го потърси за диалог в подтекста на настоящия спор за бъдещето на Витоша, която сега е на практика затворена за туристите.

Създават ли заплаха за туристите и скиорите неработещите уреди на Витоша?
- Да, лифтовите уреди на Витоша, които не работят към този момент няколко години, крият огромни рискове за туристите, скиорите и сноубордистите. Една от тях са самите стълбове и електрическите кабели, които безстопанствено стърчат или са разпръснати по земята. През зимата кабелите или падналите носещи въжета от влековете са отчасти затрупани. При каране на ски и сноуборд наоколо до тях съществува действителна заплаха от заплитане или конфликт със скорост в тях, което неизбежно би довело до съществени, даже съдбовни произшествия.

Друга очевидна заплаха е опцията за конфликт в стърчащите стълбове на лифтове и влекове. Те не са обезопасени, няма указателни табели за заплаха, или каквито и да е било заграждения. Едновременно с това горната част на лифта " Лалето " работи и изкарва скиори и сноубордисти във високата част на планината. На картата на пистите, и в уеб страницата си, които популяризира притежателят на оборудванията, се означават за отворени надлежно " зелената писта ", " синята " или горната част на " Лалето ". Никъде няма табели и указателни знаци, които да насочват скиорите по тези писти, и надлежно предупредителни знаци или ограждения за заплаха, в случай че се отклонят по някоя от пистите на " Стената ".

Доста скиори и сноубордисти карат при тези условия по " Стената " наоколо до изоставените уреди, благосъстоятелност на " Витоша ски " – " Романски " въжен превоз, влек " Заека " (той е благосъстоятелност на Министерството на младежта и спорта), " Спас " и " Боби ". Също по този начин много скиори и сноубордисти, изкачили Черни връх, се спускат, изключително при мъгла, под линията на изоставения влек " Черни връх ". Но това не е единствената заплаха, която крият изоставените уреди. Има сериозна, въпреки и неявна заплаха, заради която през миналите години имаше съдбовни произшествия. Стърчащите стълбове на тези уреди, притеглят туристите - било то скиори, сноубордисти или елементарни туристи - да минават под или покрай трасетата на оборудванията, изключително при мъгла, или при по–сурови условия. Туристите употребяват тези трасета като ориентир, отклоняват се от класическите маркирани пътеки и направления и се усещат " по-сигурни ". Така те нерядко попадат в лавиноопасни сектори през зимата или в мъчно проходими морени и клекове през лятото. Такъв е и казусът със починалите момчета в лавина наоколо до " Романски " въжен превоз през 2016 година

През 2016 година и 2017 година падаха лавини освен наоколо до този въжен превоз, а и под изоставените влекове " Спас " и " Боби " и е цяло знамение, че нямаше и други съдбовни случаи. Никъде няма табели, указващи заплаха от лавини, няма безусловно никаква сигнализация или предизвестие където и да е, медийна среда, уеб сайтове и така нататък Съществуват само общи пожелания от страна на ПСС при БЧК - " Внимание в планината има заплаха от лавини, не карайте отвън пистите! ", само че кои са границите на пистите на никое място не излиза наяве, нито на терен, нито в картите. Дали има писмени наставления от страна на ПСС към притежателите на оборудванията, не знам (т.е. сигурен съм, че няма). Дали на притежателите на оборудванията им е минало и през разум, че въвличат в заплаха множеството туристи, поели към високата част на планината – не мисля!

Кой би трябвало да носи отговорност?
- Собствениците на оборудванията биха трансферирали топката към притежателите на терените – Природен парк " Витоша ", Столична община и така нататък, само че по едно и също време с това те си вършат реклама на ски зоната, като включват всички тези терени в своите карти на пистите, обработват част от тях, техните ски учебни заведения развиват бизнес по същите тези терени, техният въжен превоз изкарва хората до най-високата точка " Резена ", и по едно и също време с това не поставят ни най-малка грижа за сигурността на своите клиенти. Те ще си измият ръцете и с това, че ПСС се грижи за сигурността. Но ПСС по контракт с тези " стопани " има обвързване единствено на " Лалето ", другото е доброволческа активност и отклик при към този момент подаден сигнал за случай.

Ако притежателите на оборудванията и концесионерите отхвърлят да изпълнят отговорностите си, коя е държавната институция, която би трябвало да работи?
- Крайно време е институциите, които дават социална инфраструктура на външни стопани, да изискват преди всичко съблюдаване на ограниченията за сигурност за уреди или инфраструктура върху отдадените терени. В това число общините, Министерството на туризма, Министерството на районното развиване и други Да, отговорността в тази ситуация е на този, който е дал тези уреди и терени, при ясни критерии за прилагане и договорни връзки. И този " Някой " следва да извърши отговорността си към жителите и туристите, да влезе във владението си, да приключи връзките с досегашния извършител на всички договорености и да спре да изнудва жителите и туристите, поддържайки само линията на алчните частни ползи на един потвърдил се безсъвестен и нездравословен " собственик ". Този собственик се е потвърдил като подобен и в други ски зони, които владее. Темата за сигурността е голяма и не се лимитира единствено до противоречивите изоставени уреди и терени на Витоша.

Акцентът е върху Витоша, само че по какъв начин е ситуацията на другите места?
- На ски зона Банско би следвало нещата да са " подредени ", само че извънредно тревожни са всички произшествия, някои с съдбовен край, а техният темперамент е индикативен. Фаталните произшествия, случили се през миналите години на самите писти, владени от същия притежател, са разследване на необезопасени уреди и инфраструктура. Това е случаят със починалия скиор от гр. Павликени, който падна в дупка към необезопасен дирек на лифта на Тодорка. Това са редица други съдбовни произшествия с наши и задгранични туристи, скиори и сноубордисти, някои съответно покрити, с цел да не компрометират името на притежателя. Но въпреки и нищожна, информация за тях може да се открие.

Да не приказваме за съдбовните произшествия отвън ски пистите, виновност за които косвено още веднъж носят притежателите или концесионерите на съответните зони. Не се слагат забранителни, указателни или каквито и да е предупредителни знаци и заграждения на рисковите зони и в рисковите интервали. Едновременно с това лифтовете извозват във високата част голям брой скиори и сноубордисти, някои от които навлизат в тези лавиноопасни зони. За страдание, не се съблюдават законовите и подзаконови актове, които следва да уреждат сигурността на нашите и непознати жители по " регламентираните " ски писти и трасета, няма надзор от страна на виновните държавни институции, няма наказания и всичко продължава за сметка на елементарния екскурзиант. Тук става дума и за всички проекти за развиване на ски зоните, които занапред ще влязат за утвърждение. Някой прави ли план за натовареността на пистите, какъв брой туристи могат безвредно да карат в съответната зона, какъв е безвредният потенциал? Тръби се на всички места: " Втора кабинка " на Банско, а някой дава ли си сметка, че и сега ски пистите са претрупани и това дава предпоставки за тежки произшествия. Или някъде, прикрито в желанието за тази прословута кабинка, е желанието за пробутване на още километри нови писти, и това е ясно за всеки. Иначе би било най-голямото безумство да вкараш двойно повече хора в тази лимитирана зона.

Здравето и животът на клиентите на което и да е оборудване и инфраструктура, предоставена в услуга на жителите, би трябвало да бъдат обезпечени. За страдание, по този аршин сме се трансформирали в ориенталска страна, в която животът и здравето на обособения човек не са най- значимото (въобще не става дума за качеството на туристическата услуга, която е под всякаква критика).

Поставяли ли сте тези въпроси пред изпълнителната власт?
При една среща в Министерство на туризма, откакто три момчета починаха при лавина в Пирин, при призован действен щаб от министъра на туризма, при заложен въпрос от мен на същия този министър Ангелкова - какъв брой наставления или актове е издало министерството за неспазване на подзаконов акт като наредбата за категоризация на ски пистите от 2005г., тя замълча. Нейните съветници също мълчаха при инспекция за такива актове. Резултатът е, че няма нито едно наставление или акт по тази разпоредба.

Въпреки наредбата и макар лозунгите, че ски туризмът в България е доста развъртян, съвсем всички ски писти у нас не попадат в критериите на тази разпоредба, не са категоризирани публично, и действат отвън закона. От всички ски трасета в цялата страна, единствено 2-3 са категоризирани. Кога са правени инспекции какви ограничения за сигурност се съблюдават, кой дава отговор за сигурността и спасяването на хората по ски пистите при случай, какви са договореностите със съответните реализатори на тази защита, на какви наказания подлежат? Въпросите са безкрайни, неуредени законово, или там където има някаква законова база, тя се подминава. Както неотдавна сподели министър Ангелкова: " Ами всичко в Банско и ски зоната зависи от концесионера ".

Свидетел съм на това какъв брой прецизно се вършат инспекции на отдадените на концесия или наем плажове за съблюдаване на сигурността, инспекции на водно-спасителни постове, и издадените стотици наставления и актове в тази връзка. Недоумение буди фактът, че при всички отдадени концесии на ски писти и терени, няма никакви актове във връзка с сигурността, при все, че има брутални злоупотреби, довели до загуба на човешки животи.

В момента от името на Българска планинска избавителна работа неведнъж се обръщаме към държавното управление с предложение за въвеждане на законов ред за сигурността и спасяването в планините, в това число и на ски писти и зоните за туризъм. За страдание няма отговор. В тази си част нещата са оставени на произвола, има някои подписани съглашения на главните ски курорти с ПСС при БЧК за охраняване на ски зоните. Дори и не желая да встъпвам в детайлности за адекватността и законовата изисканост на тези договорености и тяхната успеваемост. Дали е политика на страната, локалната власт и всички виновни институции да държат като залог живота и здравето на българските и задгранични туристи, дали е просто следващото неглижиране, дали е скрито изнудване на жителите за поддържане и овластяване на олигархични частни ползи над големи скъпи територии от планините на България - сами си отговорете. Все едно по какъв начин наподобява, само че в същността си е закононарушение на цялата ръководеща върхушка, включително и локална власт, по отношение на най-ценното – здравето и живота на жителите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР