Кирил Рашков - Цар Киро е роден на 24 май

...
Кирил Рашков - Цар Киро е роден на 24 май
Коментари Харесай

Кой е Кирил Рашков - Цар Киро

Кирил Рашков - Цар Киро е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. „ Столипиново ". През 1984 година Рашков е задържан за владеене на злато и валута. От дома му са конфискувани над 2 милиона лв.. Изпратен е в лагер на остров Белене. Преди ареста си основава фабрика за балони.

Преди 1989 година Цар Киро има 7 присъди, за които е наказан общо на 30 години затвор.

След 10 ноември 1989 година Кирил Рашков записва първата си компания за алкохол " Цар Гого ". Вдига цех край село Катуница. През 1993 година е задържан поради производството на подправен алкохол. След инспекции в Катуница в склад, нает от него, са открити 126 тона алкохол и 140 кашона с ракия-менте, 200 000 бутилки и 14 незаконни машини за бутилиране на алкохол.

Рашков излиза от ареста под гаранция от 10 000 $. През 1998 година Рашков основа партия " Свободна България ". Начело слага огромния си наследник Ангел. Партията би трябвало да вкара ромите в политиката и стопанската система. При първото явяване на избори " Свободна България " вкара по няколко общински съветници в Стара Загора и Пазарджик. Кирил Рашков е упрекван и за два бомбени атентата. През 1998 година трима подчинени на ромския необут са арестувани и наказани за слагане на експлозив пред редакцията на вестник „ Труд ". Рашков се разминава с арест, тъй като криминалистите считат, че преднамерено „ топят " Кирил Рашков. През 2010 година пред кафене на някогашната кметица на село Катуница - София Христева, е хвърлена бомба самоделка. Тя упреква ромския олигарх. Двамата отдавна са в спор. Срещу Кирил Рашков има голям брой обвинявания от жителите на село Катуница за нелегално добити парцели, общински терени и противозаконни постройки. Има и обвинявания за противозаконна сеч в гора край Катуница.

През 2001 година Кирил Рашков и фамилията му купуват няколко ниви от земеделска кооперация и с няколко свои съселяни от Катуница, оформя имот от към осем декара, върху които строи персоналната си резиденция. След това „ прибавя " още 86.3 декара, благосъстоятелност на Община Садово, от които 47 декара са тополова гора в местността " Изгорялата воденица ", а останалите са мера и част от полския път от с. Катуница до местността " Кемера " край шосето Пловдив - Свиленград, написа в своя разработка вестник „ Банкеръ ". Две години по-късно Цар Киро огражда общинските терени, слага бариери и въоръжена защита, не разрешава всякакво придвижване по общинския път и трансформира тополовата гора в място за персонално прилагане, където отглежда елени, сърни и други животни. Кметовете на Община Садово Аргил Генчев и Марин Йосифов не реагират. През 2005 година е основана комисия от общински съветници, специалисти, служители на реда и кметицата на Катуница, която да изследва случая. Тя сформира констативен протокол за нарушаванията и изпраща предупредително писмо, с което е подредено да се освободят общинските парцели и да се възвърне придвижването по селския път от Катуница до местността „ Кемера ". Сезирана е Прокуратурата в Асеновград, която образува досъдебно произвеждане против Цар Киро за безчинство. Общинарите в Садово обмислят разновидности за решение на проблема, а самият Цар Киро предлага да заплати за декарите 100 000 лева, а общинските съветници да „ не помнят " и за него, и за гората, и за пътя. Кметицата на с. Катуница обаче провежда подписка измежду съселяните си и алармира с тъжби способените органи. През 2005 година кметът на Садово Марин Йосифов издава заповед Цар Киро неотложно да освободи общинските терени, а Общинският съвет афишира търг за отдаването на 86-те общински декара чартърен за период от пет години.

Рашков взе участие в търга, единственият му съперник е Ловно-рибарско сдружение " Марица " от Първомай. На 28 февруари 2006 година конкурсната комисия афишира решението си - победител в търга е ловно-рибарската дружинка от Първомай. На 1 март 2006 година Димитър Здравков, който съставлява ловците от " Марица " пред конкурсната комисия, подава тъжба до Асеновградската районна прокуратура, че Кирил Рашков и синовете му Иван и Ангел са го заплашили с ликвидиране.

На 6 март Цар Киро и наследниците му също подават тъжба в Асеновградската прокуратура, съгласно която не те са заплашвали Димитър Здравков с ликвидиране, а противоположното. По двете тъжби са формирани обособени инспекции за закононарушение - опасност за ликвидиране, които два месеца по-късно са прекъснати заради липса на данни за осъществено закононарушение.

На 8 март кметът на община Садово Марин Йосифов подписва заповед, с която дава право на ловците от Първомай да стопанисват 86-те общински декара край с. Катуница. Цар Киро и синовете му пускат частна тъжба против кметската заповед, с която желаят от Пловдивския областен съд да я анулира като оскъдна.

На 12 май 2006 година магистратите излизат с определение, че поради процесуална недопустимост, жалбата на Кирил Рашков и наследниците му остава без разглеждане. На 4 октомври 2006 година тричленен състав на Върховен административен съд излиза с определение, че жалбата е основателна, след което връща делото на Пловдивския областен съд. Той анулира заповедта на кмета на община Садово - Марин Йосифов, с която пуска ловците от Първомай в общинските парцели. През 2007 година, когато делото се гледа от асеновградските съдии, Цар Киро влиза в така наречен съкратена процедура, признава виновността си и получава алегорично наказване санкция 1000 лв.. Заради 86-те декара, Пловдивската окръжна прокуратура е образувала досъдебни производства по чл.282 от Наказателен кодекс (престъпление по служба) против някогашния кмет на община Садово Аргил Генчев и неговия правоприемник Марин Йосифов.

На 17 юли 2005 година Геновева, брачната половинка на внука на Кирил Рашков е открита мъртва във фамилното им жилище. В пловдивската полиция няма данни за отправени закани към фамилията на внука на Кирил Рашков, сподели началникът на РДВР-Пловдив ген. Йордан Кюмюрджиев. 20-годишната Геновева Рашкова е открита обесена в замъка на семейството в Катуница от икономката на дома. Не са открити следи от принуждение по тялото на дамата. Според криминалистите тя се е самоубила. Младата жена не е оставила предсмъртно писмо. Според съседи младите не се разбирали, от вкъщи на Рашкови постоянно се чували фамилни кавги. Геновева е брачна половинка на първородния внук на алкохолния необут. Фамилията избрала булката от рода на кралица Костадинка от Долни Богров.

През 2008 година ВиК Пловдив излезе с информация, че Кирил Рашков от Катуница, е най-големият дебитор измежду битовите клиенти на ВиК - Пловдив. Ромският водач, на чието име са партидите на цялата му фамилия, е подписал 6 години по-рано съглашение за разсрочено заплащане, само че по-късно е натрупал нов дълг. От ВиК не дадоха отговор изрично дали ще му бъде спряна водата, както на клиенти с надалеч по-малки борчове, или ще търсят ново съглашение с най-големия си дебитор.

На 2 ноември 2009 година полицията заяви, че е разрушен незаконен завод за производството на високоалкохолни питиета в пловдивското село Катуница. Цехът е благосъстоятелност на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро. В спиртоварната на Цар Киро са открити към един звук 96-градусов алкохол, както и към 800 тона меласа. Част от меласата е била във ферментация и предопределена за произвеждане на алкохол. В хода на интервенцията е открито, че сега на инспекцията, цехът не е имал лиценз за произвеждане на алкохол, а също и че цялата апаратура е била в индустриален режим. Помещенията в базата са запечатани и сложени под защита.

На 24 август 2010 година в Централни гробища в Пловдив бе съборен противозаконният градеж на Кирил Рашков, който построи бетонен заслон на гроба на сина си. Строителите са демонтирали част от кофража на фамилната гробница, а след това разрушиха и извозиха бетонната структура. Строежът беше съборен последователно като частите бяха събрани и закарани на място, на което ще бъдат унищожени. Процедурата беше за да не се нарушава целостта на паметниците към противозаконната сграда. Община Пловдив ще пресметна какъв брой коства събарянето. Сумата ще бъде включена в желае на общината към цар Киро, дружно с санкцията от 500 лв. за противозаконното строителство, писаха тогава медиите.

През септември същата година медиите писаха, че първокласно уголемение два и три пъти го-голямо от естественото място за гроб, е завзето за терен за безконечен покой на брата на цар Киро - Иван Рашков в гробището в Катуница. Племенник на цар Киро е превзел място, отредено за най-малко две гробни места, издигнал е колони, а в близост е чакълирал терен, предназначен за зелен. На същото място два месеца по-рано е заровен по-големият брат на Киро - Иван. " Царският " племенник се заел да направи първокласно и пространно мястото за татко си тук, само че не е желал нито откупуване на място, нито позволение за ограждане с мраморни плочи, писа локалният вестник „ Марица ".

През 2010 година Асеновградският областен съд осъди на една година отнемане от независимост условно с три години изпитателен период 19-годишния Георги Рашков, внук на Кирил Рашков, за безчинство и опасност за ликвидиране на публицист. Георги Рашков е приет за отговорен по тази причина, че е заплашил с ликвидиране журналиста от телевизия PRO.BG Емил Кацаров. Кирил Рашков беше санкциониран с 3000 лв.. На 16 август същата година журналистът Емил Кацаров снимал парцелите на Цар Киро. По-късно роднините на ромския водач лишили касетата с материалите, а журналистът е бил заплашван с ликвидиране от внука на Цар Киро - Георги Рашков. Информацията е на Агенция „ Фокус "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР