Кирил Петков заедно с българска правителствена делегация е на посещение

...
Кирил Петков заедно с българска правителствена делегация е на посещение
Коментари Харесай

Премиерът Петков в Румъния: Възможността да купуваме заедно втечнен газ е голяма

Кирил Петков дружно с българска държавна делегация е на посещаване в Румъния. В Букурещ той беседва с министър-председателя на Румъния Николае Чука, с президента Клаус Йоханис и с еврокомисаря по превоза Адина Валеан, заяви Българска национална телевизия.

" Искам да благодаря за гостоприемството и за другарството. Днес нашето държавно управление пристигна в Букурещ от три места - Киев, Брюксел и Баку. Това потвърждава усилената работа, която всички ние имаме по провокации - енергийна рецесия, война в Украйна, очертаваща се по-късно продоволствена рецесия, ето за какво е толкоз значимо през днешния ден България и Румъния да не са единствено положителни съседи, само че и положителни сътрудници. Набелязахме съответни стъпки с съответни периоди ", изясни министър председателят Кирил Петков.

Влизането в Шенген е голям приоритет за нас - да се движим дружно и да не се забавят идващите стъпки, акцентира Петков.

Най-вероятно тази есен ще имаме газ през интерконектора с Гърция, добави румънският министър председател.

На 5 май в София ще проведем районна среща на енергийните министри за капацитета за обезпечаване доставките на газ - от Азербайджан, Турция. Надяваме се на тази среща да се вземат решения и да се създадат изводи на районен проект.

" Тръбата, която докарваше газ през Румъния и България към Турция, в този момент може да работи в противоположна посока. И опцията да купуваме дружно полутечен газ е огромна, тъй като и ценовите равнища ще бъдат разнообразни. Нашите сътрудници от Азербайджан също са вероятни сътрудници ", изясни Кирил Петков. Уверен съм, че физическото довеждане докрай на интерконектора с Гърция ще бъде през юни, добави той.

Премиерът на Румъния Николае Чука изведе главните акценти от тематиките, дискутирани по време на диалога с българския му сътрудник Кирил Петков:

- Програмите за транспорта - ние имахме две съществени цели, базирахме се на меморандум по отношение на създаване на втори мост Гюргево-Русе и започване на плана за драгиране на река Дунав. За един доста къс интервал българската част на Дунав мост да влезе в ремонтни работи. Ние се договорихме да отворим Граничен контролно-пропусквателен пункт с ферибот това ще способства за превъзмогване на рестриктивните мерки, провокирани от работата по поддръжката на моста.

- По-голям брой мостове - до края на идната седмица да се учреди обща група със експерти от министерството на превоза на двете страни, която да разиска опциите.

Двустранен разбор на общите запаси и потенциали, тъй че да намерим общи решения

- Влизането в Шенгенското пространство да бъде реализирано с общи старания, с потребление на всички дипломатически принадлежности, с цел да убедим общността, че ние можем, че ние отговаряме на изискванията и стандартите, и можем да бъдем приети  

- Молдова е най-уязвимата страна от позиция на сигурността и се договорихме да окажем нужната помощ. Заедно ще подкрепим европейския път както на Украйна, по този начин и на Молдова и Грузия.

Всички ние дружно поддържаме Молдова и ще бъдем техен сътрудник по пътя им към Европейски Съюз, добави Кирил Петков. Ние няма да препоръчаме на румънските жители да изоставен Молдова, сподели министър председателят Николае Чука.

В делегацията вземат участие вицепремиерите Асен Василев и Борислав Сандов, министърът на защитата Драгомир Заков, министърът на енергетиката Александър Николов и заместник-министърът на превоза и известията Владимир Върбанов.

" Продължаваме промяната " ще гласоподава за даване на военно-техническа помощ за Украйна. Президентът Зеленски изиска една доста характерна техническа помощ и това ще бъде да ремонтираме военните машини. Вярваме, че госпожа Нинова няма да напусне обединението. Така отговори министър председателят Кирил Петков на журналистически въпрос по повод изявлението на водача на БСП Корнелия Нинова във връзка военната помощ за Украйна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР