Кирил Петков увери, че няма риск за доставките на петрол

...
Кирил Петков увери, че няма риск за доставките на петрол
Коментари Харесай

Правителството „насърчило“ „Лукойл“ да не покачва цените на горивата

Кирил Петков увери, че няма риск за доставките на нефт
Няма риск за доставките на нефт не би трябвало да се провокира суматоха. Това увери министър-председателят Кирил Петков по време на присъединяване си в днешния парламентарен блиц надзор.

Коментарът му идва в отговор на въпрос от народния представител от „ ИТН “ Виктория Василева, която изиска от него информация за това от кое място би могла страната ни да получи различни доставки на гориво, в случай че Русия реши да приключи доставките.

„ Няма риск за доставките на нефт, макар че „ Лукойл “ е съветска компания, самата тя е благосъстоятелност на швейцарска компания, тъй че не влиза в съветските наказания и са подготвени да преработват и неруски нефт “, добави министър председателят

От думите му стана ясно, че се водят диалози за опцията за по-плавно повдигане на цените за петрола в сходство със международния пазар.

Отговорът от страна на „ Лукойл “ обаче е бил, че цените на горивата се дефинират от швейцарската компания „ Литаско “ и те не се продават непосредствено от рафинерията към бензиностанциите.

Правителството е „ насърчило “ „ Лукойл “ и да не повишава цените на горивата, даже откакто се покачва цената на суровия нефт, тъй като има интервал от 7 дни сред това, което се преработва и това, което се продава, изясни още министър председателят Кирил Петков.

„ Проведохме доста срещи с компанията „ Лукойл “, в това число и през вчерашния ден, с цел да сме сигурни, че те имат различна доставка на недопечен нефт, който не е съветски. Едновременно с това те подсигуряват до този миг, че имат и „ проект Б “, в случай че се спре подаването на съветски нефт. До този миг танкерите се разтоварват, няма нарушени доставки. Засега нещата наподобяват под надзор и ние сме в ежедневна връзка това да продължи по този начин “, увери Кирил Петков.

Премиерът уточни още, че министърът на енергетиката договаря и доставката на разнообразни количества газ през Гърция, с цел да се подсигурява енергийната сигурност на страната ни.

„ Ако се наложи, следим и опцията за ограничение и дерогация за експорта на електричество при екстремални обстановки “, сподели Кирил Петков от парламентарната естрада.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР