Кирил Петков се опасява, че България ще се превърне в

...
Кирил Петков се опасява, че България ще се превърне в
Коментари Харесай

Петков пред Гардиън: Служебен кабинет ще върне Газпром

Кирил Петков се притеснява, че България ще се трансформира в „ мека страна “ във връзка с Русия след рухването на държавното управление му при сполучливия избор на съмнение в сряда. Премиерът, който в понеделник ще подаде оставка, даде изявление за английския „ Гардиън “ и в него изрази терзания, че страната ни още веднъж ще се обърне към „ Газпром “ и че проевропейският ѝ глас ще затихне в Брюксел.

„ Предстоят сложни дни. Борим се крепко, с цел да останем от вярната страна на историята “, сподели Петков пред „ Гардиън “ в изявление, извършено преди вота на съмнение. Той регистрира два казуса, които са свалили кабинета му от власт – корупционните ползи и проруското въздействие в България. Според него те са „ обединили силите си “ против държавното управление.

„ Ние изненадахме всички в Европа, изненадахме и Русия с нашите мощни политики “, съобщи той и добави, че в този момент България рискува да се зъвърне към „ обичайна си роля на мека страна “ във връзка с рецензиите към Москва.

Петков дефинира тематиката за Северна Македония като „ димна завеса “, която опозицията е употребила, с цел да смъкна кабинета му. Той се плаши и от възможна „ фрапантна смяна “ на поддръжката на България за Украйна. " Страхувам се, че България ще стане доста по-плаха, мека страна във връзка с реториката против войната и че част от нашия експорт (б.а. - на помощи) за Полша ще бъде внезапно понижен ", сподели той, само че от думите му не стана ясно дали приказва за оръжия или друга помощ.

Официално страната ни не праща военна поддръжка на Киев, в случай че изключим ремонта на украинска техника в наши фабрики. Наскоро Украйна още веднъж изиска оръжие от България, само че Народното събрание към този момент бе взел решение да не се праща директно към нападнатата от Русия страна.

" Опасявам се, че твърдата позиция на равнище Европейска комисия и Европейски съвет ще се трансформира в доста повече защитна мярка, в сравнение с в мощен глас против Русия “, съобщи още Петков.

Тази смяна в политиката не е сигурна, защото по-голямата част от обединението му изрази поддръжка за даването на оръжия и друга военно-техническа поддръжка за Украйна. Но Петков съобщи, че едно краткотрайно (б.а. - служебно) държавно управление може бързо да подписа отново договорка с „ Газпром “, при която България ще се съгласи да открие сметка в рубли в „ Газпромбанк “ - за заплащане за съветското синьо гориво - и ще бъде по-внимателна в опълчването си на войната. Припомняме, че Кремъл спря износа на газ към България в края на април, защото кабинетът отхвърли да се съгласи със схемата на Владимир Путин за заплащането в съветска валута.

" Русия в действителност желае да смъкна това държавно управление, тъй като по този начин ще покаже, че в случай че не играеш с нея, държавните управления падат ", сподели той. " Това ще бъде превъзходен образец за това по какъв начин тактиката за диверсификация на газа не работи. А един не толкоз мощен глас против тях във връзка с глобите и поддръжката за украинците е нещо, което те биха предпочели ".

Петков оглави делегация, която отпътува за Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски в края на април. Там той издейства договорка за ремонт на украинските тежки оръжия на фона на вътрешната съпротива против директните доставки за Украйна. Петков се прицели и в Кремъл, като в един миг се контракти със прилежащите Северна Македония и Черна гора да блокират полета на външния министър Сергей Лавров до прилежаща Сърбия, което го принуди да анулира визитата, напомня „ Гардиън “.

„ Това беше елементарно решение. Реших, че той няма да лети “, означи Петков.

Премиерът влезе в изострен спор с президента Румен Радев през последните седмици – най-много поради така наречен „ френско предложение “ за повдигане на ветото над Северна Македония за присъединението ѝ към Европейски Съюз. Държавният глава съобщи, че Министерски съвет не би трябвало да се крие зад Народното събрание, само че Петков отстоява позицията си точно Народното събрание да взема всички решения по въпросите за РСМ. Конфликт сред двамата имаше и поради опитите на премиера да притегли още самостоятелни депутати, които да поддържат властта, а Радев сподели, че „ Народното събрание не е пазарище “.

Пред „ Гардиън “ Петков означи, че Радев е бил „ доста срещу “ доставката на оръжия за Украйна, до момента в който „ ние бяхме доста за “. Премиерът напомни, че 20% от българите поддържат Русия във войната, а други 60% не желаят да заемат твърда позиция.

„ Може би президентът гледа на популистките възгледи. Личните му възгледи може би съответстват с тях и той не вижда същия блян, какъвто имаме ние, да дадем водачество по тези тематики и да бъдем единомислещи с европейските сътрудници, да бъдем допустимо най-силен съдружник в НАТО ", сподели Петков.

Той съобщи, че няколкодневните всеобщи митинги демонстрират, че на улицата има мощна поддръжка за неговото държавно управление. Но в залите на властта, прибавя министър председателят, войната в допълнение е поляризирала партиите.

" Войната в действителност сподели доста ясно кой на коя страна е ", сподели той. " Но за жалост на държавното управление, тя сътвори все по-голяма неустойчивост, тъй като би трябвало да се вземат сложни решения “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР