Кирил Петков помоли президента да направи всичко възможно за избори

...
Кирил Петков помоли президента да направи всичко възможно за избори
Коментари Харесай

Радев към ПП-ДБ: Служебният кабинет вероятно ще е политически и няма да е във ваша полза

Кирил Петков помоли президента да направи всичко допустимо за избори " 2 в 1 ", той му отговори, че е доста късно, само че ще опита

Служебният кабинет евентуално ще е политически и няма да е в интерес на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ). Това разгласи изненадващо президентът Румен Радев към представителите на групировката. Това се случи, откакто за сформиране на държавно управление.

Радев повдигна странния случай с подадената през вчерашния ден оставка от заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова . Тя от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.  Президентът останал истински изумен, че ПП-ДБ не реагирали на това. 

" А съгласно мен трябваше да има въпроси - за какво, по какъв начин, какви претекстове, по какъв начин по този начин внезапно тъкмо през вчерашния ден. Имало ли е напън, за какво не се инициира чуване " , попита Румен Радев. 

Преди това той обясни, че Елена Маркова била единствената в листата от евентуални служебни министър председатели, която е била партийно отдалечена и нямало да изпадне в несъответственост, в случай че стане министър-председател.

Радев се обърна към върналия мандата на ПП-ДБ Николай Денков, който продължава да е министър председател в оставка, и към останалите представители на групировката : " Аз желая да употребявам, че медиите са тук и да продължа Вашата мисъл, че още веднъж българските жители ще вземат решение по какъв начин да продължи страната напред, само че доста е значимо в какви условия българските жители ще решат по какъв начин ще продължим напред. И аз не знам дали вие осъзнавате какви процеси към този момент се отприщиха вследствие на измененията в Конституцията, които и вие инициирахте . Тесният кръг от благоприятни условия за избор на длъжностен министър-председател се стесниха още повече през днешния ден с оставката на заместник-омбудсмана, а тя беше единствената фигура, която не е и индиректно, и непосредствено близка с никоя политическа партия; и единствена в листата, за която е ясно, че сигурно можем да твърдим, че няма несъответственост . Как по този начин внезапно госпожа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката?! "

„ И в случай че за вас това са естествени неща, то тогава не се изненадвайте след това, че внезапно нараства вероятността да получите политически длъжностен кабинет, който не знам, само че във всеки случай, най-вероятно, няма да бъде във ваша изгода “, съобщи президентът.

Думите му подсказват, че съвсем всички разновидности за длъжностен министър председател са свързани с ГЕРБ (и ДПС), както разясняват и анализатори. 

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков по-късно взе думата, с цел да каже " нещо значимо ". Той уточни, че неговата групировка няма да води договаряния за реализацията на третия изследователски мандат за държавно управление. 

Петков помоли президента да постави всички старания да се спестят 100 милиона, като направи по този начин, че изборите да са " 2 в 1 " - за европейския и българския парламенти. 

" Знам, че това не е напълно във Вашите пълномощия. Зависи и третият мандат по какъв начин ще се развие. Просто Ви апелирам да положите тези старания, тъй като не стига, че страната отива в безпорядък поради това, че ГЕРБ-СДС в действителност се изметнаха от своята дума и своето заричане просто го не помниха, само че нека българският народ да не заплаща и 100 милиона в допълнение. Ако това може да се избегне - това е и нашата молба към Вас ", съобщи още Кирил Петков. 

Румен Радев отвърна, като изясни, че схваща терзанията им, обаче към този момент било доста късно за тази молба. Той призовал да не се подхващат недомислени промени в Конституцията на Република България, изключително във връзка с служебния кабинет.

" Вие ги предприехте и в този момент въпросите към този момент стават доста повече от отговорите. Аз ще направя всичко допустимо, задължен съм да го направя, процесът по желание на длъжностен кабинет да не прерасне в конституционна рецесия. Но вие от своята страна направихте всичко допустимо пълномощията на президентската институция да бъдат мощно лимитирани освен във връзка с избора на състава и на контрола върху служебния кабинет, само че и върху определянето на времевите параметри за процеса на установяване на идващите избори. И вие доста скоро ще разберете за какво, когато поканя след няма и 10 дни всички вас, политическите партии, на съвещания да се вземе извънредно решение, по този начин, както е записано в член 99, алинея 5. Така, както сте написали - по този начин ще извършвам . Но, отново ви споделям - разбирам вашите терзания, съчувствам ви, само че вие направихте всичко допустимо тази институция да не може да владее процесите, както беше до момента ", сподели още президентът. 

Той напомни, че е сезирал Конституционния съд за противоречивите промени в главния закон, тъй като те щели да доведат до рецесии. 

" И едната рецесия към този момент чука на вратата и тя ще се разгърне, повярвайте ми, в идващите седмици и месеци " , сподели още Румен Радев. Срещата сред президента и представителите на ПП-ДБ по-късно продължи, само че към този момент без камери.

На излизане, от " Продължаваме промяната - Демократична България " направиха коментар за медиите. 

Николай Денков изясни, че не вижда аргументи за конституционна рецесия . Имало ясни разпореждания в Конституцията, които трябвало да се изпълнят. 

" А вас не ви ли тормози нещо друго - че в институции, които би трябвало да бъдат партийно самостоятелни, внезапно се оказва, че има партийно зависими лица и то единствено от единия завършек на политическия набор . Ето това е проблем. Всъщност това е, което от самото начало се опитвахме да наложим като промени - да не стигаме до обстановка, в която сякаш самостоятелните регулатори се оказват оцветени политически. Ето поради това искахме да създадем държавно управление и в действителност това е главното, поради което другите отхвърлиха да продължим с това държавно управление, тъй като видяха, че желаеме да го променим ", изясни министър председателят в оставка.

Той уточни, че признатият модел за длъжностен кабинет съществува и в други страни. Денков не виждал за какво се слага авансово въпросът за идна конституционна рецесия. 

Във връзка с това, че служебното държавно управление може да не се хареса на ПП-ДБ, министър председателят в оставка съобщи: " Не е наша работа дали да харесваме или да не харесваме служебното държавно управление. Президентът има пълномощие по Конституция да го назначи. Така че - каквото държавно управление назначи, ние освен това държавно управление ще работим. "

Гледайте тук:





 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР