Кирил Петков отправи ясно послание към Северна Македония.Българският премиер се

...
Кирил Петков отправи ясно послание към Северна Македония.Българският премиер се
Коментари Харесай

Кирил Петков към Северна Македония: Не идвам с анекс към договора, а с готовност за ново начало

Кирил Петков насочи ясно обръщение към Северна Македония.

Българският министър председател се надява, че по време на визитата му в РСМ ще се спогодят за основаването на пет работни групи - по стопанската система, културата, инфраструктурата, европейската интеграция и историята. Той обаче посочи, че критериите за тяхната работа няма да бъдат периодите, а крайните резултати.

" Групите в двете страни, които работят против добросъседството, са свързани с вътрешната корупция. Да променим с положително наличие наложилият се на Запад термин за балканизация. "

Това са част от акцентите в изявлението за организация МИА на премиера ни Кирил Петков, който ще бъде на посещаване в районен съд Македония във вторник.

Той съобщи, че не носи анекс към Договора за другарство, добросъседство и съдействие, а идва с конструктивен звук и подготвеност за ново начало. По думите му това ново начало „ ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от предходните декларативни задължения и ориентирано към съответните значими въпроси, засягащи всекидневието на жителите на двете страни ”.

„ Идвам с конструктивен звук и подготвеност да стартираме взаимна работа. Нямам подготвен документ или нещо сходно, тъй като всички тези документи нямат смисъл, в случай че не дадем действителна мотивация, че би трябвало да свършим работата. Предлагам да оставим документите като втора стъпка и да стартираме първо с нещо, за което ще запишем в идващия документ. В противоположен случай заплахата е да напишем документ и по-късно какво? Тук задачата е да създадем стратегия, да създадем работните групи, да стартираме разговор, да имаме възприятие за взаимно доверие, да има положителни планове от двете страни и да си сложим цели, които желаеме да реализираме в най-кратки вероятни периоди ”, акцентира Петков в изявлението.

Той оцени като доста градивен телефонния диалог, който организира с номинирания за министър председател Димитър Ковачевски, и изрази убеденост, че двамата с него като фигури от икономическата и бизнес сфера, имат идентична сила да вървят нещата напред. Българският министър председател изрази вяра, че по време на визитата ще се спогодят за основаването на пет работни групи - по стопанската система, културата, инфраструктурата, европейската интеграция и историята.

„ Трябва непрестанно да поддържаме връзка, да напредваме. Моите очаквания са да се договоря по време на нашето посещаване да създадем тези пет работни групи. Не желая единствено политици да идват и да приказват. Когато приказвам за стопанска система, желая да видя всички наши компании, които желаят и имат интерес към Република Северна Македония, всички компании от вашата страна, които имат интерес към България. На тази среща не са нужни политици, на тази среща са нужни хора, които желаят да работят, да вършат бизнес дружно, добавя Петков, който отбелязва, че персонално той като министър-председател не може да разбере по какъв начин към момента няма пряк полет сред Скопие и София.

В изявлението той се спря и на предварително избрания шестмесечен период за решение на разногласието. Но на Консултативния съвет по национална сигурност към президента президентът Румен Радев застъпи позицията, че са нужни не периоди, а действителни резултати. „ Ако кажа избран период, шест месеца, започваме със същата декларативност. Трябва да забележим какви са проблемите, по какъв начин ще ги решим. Срокът зависи единствено от готовността на всяка от страните да си подадат ръка и да довършат работата дружно ”, споделя Петков. В изявление за МИА българският министър председател акцентира, че има лесни неща, само че има и по-трудни и чувствителни, които би трябвало да се вземат решение.

„ Смятам, че с другарски, градивен метод може да се вземат решение както лесни, по този начин и сложни проблеми. Но най-важното е да имаме доверие и се надявам, че ще изградим това доверие с нещата, които вършим дружно ”, сподели Петков, който добави, че с градивен разговор всички тези въпроси са разрешими.

В изявление за МИА Петков приказва и за разрушителните сили както в Северна Македония, по този начин и в България, които не са склонни да отстъпват и работят против добросъседството. „ Трябва да отстраним всички, които печелят на гърба на нашите нации. Защото има дребна група хора, които вършат пари посредством корупция за сметка на всички останали. Мисля, че те са част от разрушителните детайли, които са свързани и слагат въпроса дали добросъседството сред двете страни е положително или не. Много от същите тези групи са свързани и с вътрешната корупция в страните “, акцентира още Кирил Петков в първото си изявление за организация МИА, откогато е министър председател на България, написа БГНЕС.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР