Кирил Петков, министър-председател на Република България, отговаря на въпроси на

...
Кирил Петков, министър-председател на Република България, отговаря на въпроси на
Коментари Харесай

Кирил Петков: За диктатора Путин: Да не ни чертае на „салфетка“ какво да прави България

Кирил Петков, министър-председател на Република България, дава отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция от 28-ми февруари 2022 година, излъчена непосредствено във  и в  пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz.

Илиана Беновска: Г-н министър председател, „ Беновска пита – Радио К2 “! Във връзка с това, че през днешния ден за пръв път заговорихте в първо лице – казахте „ мой министър “ във връзка министъра на защитата Стефан Янев – може ли, тогава, да изясните пред България какви са персоналните Ви възгледи за Национална сигурност, Национален интерес и Национален суверенитет – предвид на това, което се разиграва сега в Украйна сред Пунин – Съединени американски щати и Европа?

Кирил Петков: Националният интерес е един и това е, когато виждаме неправда, когато виждаме несправедливост – в тази ситуация имаме два славянски народа, единията нападна другия без причина – ние не можем, просто, да наведем глава!

Идеята, че България, просто, би трябвало е „ по-ниска от тревата “ и „ наведена глава сабя не я сече “ не е националния интерес! Националният интерес е: България да има ясна позиция! Когато сме сигурни, че нечия страна – без значение, дали, е велика мощ или не, прави нещо погрешно – тя би трябвало да може да отговори с явен глас!

Безпрецедентно е и нашето общо решение на равнище Европейски Съюз: че единствено дружно, в един глас, можем да имаме чуваемост от Руската федерация! Ето за какво, аз съм доста благополучен, че българското държавно управление не утихна, не се снижи, не беше безмълвния сътрудник, а декларирахме ясно, с ясна позиция това, което сега е безспорна несправедливост!

Аз заявих, нееднократно, че от двете страни това, което виждам – това са бойци на по 18 години сега в студа, стрелят се един различен и не знаят за какво!

Защото, един деспот в Москва е взел едни неверни решения. Тук изобщо не става дума за Русия, като за съветски народ. Аз имам доста другари, които са сега в Москва и се чудят какво се случва.

Тук става въпрос за един деспот, който взе ужасяващи решения – няколко хиляди индивида са умрели от двете страни, доста хора се крият по мазетата!

Българското малцинство в Украйна сега е застрашено и с наслада мога да кажа, че тези 190 българи, които нощес прекараха в мазето на посолството, част от тях, сега са в по-голяма сигурност, макар че не са в цялостна сигурност, до момента в който не ги изкараме отвън границите на Украйна!

Илиана Беновска: Не отговорихте: В персонално качество какви са Вашите възгледи, преразказахте всякакви обстоятелства!

Кирил Петков: Моите възгледи са: Никой, оттук-нататък, не може да споделя какво би трябвало да се прави по отношение на България!

Никой не може да ни чертае на някаква „ салфетка “!

Никой не може да ни приказва за сфери на въздействие!

Ние сме самостоятелна страна и можем да определим какво и по какъв начин да дефинираме ориста на България!

Ние сме в Европейски Съюз и се веселя, че имаме свободата да приказваме в един глас с всички европейски страни в този миг!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР