Кирил Петков е един от българите, които участваха в спасителната

...
Кирил Петков е един от българите, които участваха в спасителната
Коментари Харесай

Държавата не е дала и лев за спасяването на Боян Петров

Кирил Петков е един от българите, които участваха в избавителната акция по издирването на Боян Петров на връх Шиша Пангма. Той бе там на място дружно с татко си.

„ Моят татко е преподавател на Боян, когато той е бил в 4 клас. Той е първият, който го е завел в планината. Един ден ми се обади и ми сподели – информацията, която доближава до нас, не прави разумна връзка. Аз потеглям към Китай, Боян е и мой другар. Ето по този начин татко ми сподели какво значи другарство – не да се написа и приказва, а да се работи “, разяснява Кирил Петков.

„ Баща ми изтегли 30 хиляди $, с цел да замине. След това взех решение, че и аз ще потегли с него. Шест часа по-късно към този момент бяхме с полет към Непал. На идната заран кацнахме и започнахме съгласуваност сред обособените институции. Благодарен съм на татко ми, че заминахме, тъй като в действителност имаше потребност от съгласуваност в Непал. Там се случи нещо невиждано до този миг. Никога в историята не Непал хеликоптери не бяха прелитали през границата с Китай. Българските институции се оправиха ужасно, само че в действителност имаше потребност от помощ. Можеше прелитането на хеликоптери от Непал да бъде признато по неверен метод в Китай и това да бъде рисково “, добави още Петков.

„ Там е заплашителен терен, връщайки се в България, нашите планини ми наподобяват като градини. Онова там е смъртоносно. Хеликоптерът имаше позволение да лети до височина 6700 метра, само че невиждано и след персонално решение на водачите, се качи до третия лагер, даже и над него. Ние прелетяхме на 8100 метра, а върхът е 8129 метра. Имаме фотоси даже от горната страна на самия връх.

Дадохме всичко от себе си, само че несполучливо. Заради Боян Петров командирът на китайската група сподели – да знаете, от тук нататък няма граници сред Китай и Непал, когато става дума за избавителни задачи, споделя уеб сайтът „ Блиц “.

Истината е, че Китай взе участие в задачата изцяло без пари, като подаяние към България. От Непал обаче желаеха 200 хиляди $. Накрая успяхме да се споразумеем - получават 50 хиляди, в случай че летят и 150, в случай че го намерят жив. Искам да подчертая, че нито една стотинка държавни пари не беше изхарчена. Всички пари бяха посредством дарения, събрани от откритата сметка на приятелката на Боян, и от 10 персонални другари, които подариха за втория полет. Държавата направи ужасно нещо, само че не са изхарчени държавни пари “, приключи Кирил Петков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР