Кирил Георгиев, Мениджър регулаторни въпроси в Бритиш Американ Табако България

...
Кирил Георгиев, Мениджър регулаторни въпроси в Бритиш Американ Табако България
Коментари Харесай

Сивият пазар с цигари свит над 10 пъти за последните 10 г. в България

Кирил Георгиев, Мениджър регулаторни въпроси в Бритиш Американ Табако България споделя повече за триумфа на страната ни в битката против противозаконната търговия с цигари и настоящите регулации в промишлеността.

В последните години страната ни бележи забележителен триумф в битката против противозаконната търговия с цигари, какви са данните за тази година?

През последните 10 години равнищата на противозаконна търговия с цигари у нас са се понижили в пъти - от над 30% през 2010 година до 2-3%, по данни от без значение проучване на Нилсен. Официалните данни досега за 2020 година след второто тримесечие демонстрират поддържане на рекордно ниски равнища, под 2-3%, на противозаконна търговия с цигари у нас.

Това е неоспорим триумф и неслучайно България е давана за образец в това отношение на интернационално равнище. Постигнатото досега у нас е вследствие на мощно изразения ангажимент за работа на държавното управление и правоохранителните органи против незаконната търговия, както и с помощта на ефикасната съгласуваност сред тях. Резултатите от намаляването на незаконната търговия са предотвратяване на пазара от артикули с неразбираем генезис и увеличение на приходите в държавния бюджет.

Надяваме се, че напъните и съдействието на държавните институции и промишлеността в тази посока ще продължат и отсега нататък.

България още веднъж регистрира ниски равнища на незаконна търговия с цигари, което дружно с бъдеща предвидимост на регулациите е причина за резистентност.

Къде се намира страната ни по отношение на акцизното облагане на цигарите в Европейски Съюз?

Ако се направи ранглиста в Европейския съюз (ЕС)*, с цел да се види какви са равнищата на акцизно облагане на цигарите, факт е, че България е в дъното на таблицата с най-ниско облагане от 90 евро на 1000 къса цигари. Всъщност това е минималното равнище, съгласно условията на Европейски Съюз, което страната ни доближи с въведен календар 2016 - 2018 година Това се оказа добре работеща процедура, защото тогава повишението на акциза беше гладко и се избегна рискът от шоково нарастване. Календарът през тези години обезпечи предвидимост за приходите в държавния бюджет, както и предвидимост на бизнес средата, което е от извънредно значение за опериращите компании в страната и в това време докара до фрапантно понижаване на незаконната търговия.

Нивото на акцизно облагане би трябвало да отразява спецификата и конюнктурата на страната. От друга страна, България е част от Европейски Съюз и като такава би трябвало да следва практиките и трендовете на другите страни-членки, където облагането на тези контролирани артикули е над 100 евро на 1000 къса при много по-ниски ставки все още в България. Един уравновесен акцизен календар би подсигурил дълготрайно предвидимост и непоклатимост както на приходите на страната, по този начин и естествена бизнес среда.

Разкажете малко повече за най-актуалните регулации във Вашата промишленост. Какво бихте откроили?

През месец май 2019 година беше въведена една от най-мащабните системи в Европейски Съюз, която се ползва в нашата промишленост - за маркиране и следене на тютюневите произведения, с съществена цел противопоставяне на противозаконната търговия. Благодарение на нея може да се наблюдава придвижването на една потребителска опаковка от производителя до първия обект за продажба на дребно.

През месец май тази година влезе в действие цялостната възбрана за предложение и продажба на цигари и тютюн за ръчно стесняване на цигари с присъщи вкусово-ароматни качества, с което на процедура се забрани единственото изключение, така наречен продуктова категория на цигарите и тютюна за пушене с ментол.

Предстои транспониране в националното законодателство на европейската инструкция по отношение на намаляването на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда, където нашият отрасъл е измежду тези, които са обхванати. Едни от първите условия на Директивата би трябвало за влязат в действие от 2021 година Бихме желали да благодарим на виновните институции у нас, защото все още разговорът и работата с промишлеността е на доста градивно равнище - нещо, което имаме вяра, че ще продължи и отсега нататък.

*Данни Европейска комисия, юли 2020
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР