Кирил Домусчиев често се среща с управляващите в качеството си

...
Кирил Домусчиев често се среща с управляващите в качеството си
Коментари Харесай

Домусчиев дължи 52 млн. лв. неустойка по договора за приватизация на БМФ

Кирил Домусчиев постоянно се среща с ръководещите в качеството си на ръководител на КРИБ. Сега ще се сблъска с страната в спор за 50 млн. лева

© Георги Кожухаров Кирил Домусчиев би трябвало да заплати 52 млн. лева наказателна клауза по контракта за приватизация на Параходство " Български морски флот " - БМФ. Това демонстрират окончателните сметки на Агенцията за приватизация, която неотдавна се трансформира в Агенция за обществените предприятия и надзор. Информацията беше обявена първо от Mediapool, като беше доказана от организацията пред " Капитал ".

Сумата от (52 252 446 лева.) ще бъде предявена от организацията пред Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (БТТП). Неустойката е за несъблюдение на написания по контракт средногодишен общ тонаж на корабите за целия 10 годишен следприватизационен интервал.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На Домусчиев е била начислена наказателна клауза и за неспазване на изискването за броя за средносписъчния личен състав, която обаче той е заплатил. Последната начислена наказателна клауза за това е била 1.1 млн. лева Изискването за размер на вложенията е било изпълнено и даже надвишено с 14 млн. лева С тях обаче не може да се приспадне дължимото по другия ангажимент за тонаж на корабите, изясняват от организацията и разногласието ще отиде в съда.

10 години по-късно

Параходство " Български морски флот " беше приватизирано през 2008 година, като 70% от БМФ станаха благосъстоятелност на " Кей Джи маритайм шипинг " на " Адванс пропъртис " - холдингът, сплотяващ огромна част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Цената беше 440.1 млн. лева Купувачът тогава се снабди с общ тонаж от търговски кораби 1.4 млн. DWT (дедуейт). Ангажимент по контракта беше към десетата година от договорката тонажът на корабите да е 1.3 млн. DWT. През 2018 година средносписъчният плавателен състав да е 2360 души. Инвестициите в кораби да са 779.9 млн. лева Средната им възраст да е под 20 години, а най-малко 60% от тях да плават под български или европейски байрак.

През лятото на 2016 година стана ясно, че условията за тонаж и плавателен състав най-вероятно няма да бъдат изпълнени като купувачът " Кей Джи маритайм шипинг " подаде искова молба до Арбитражния съд при БТТП с рекламация да се трансформират тези две изискванията. Причината - " стопанска нетърпимост " те да бъдат изпълнени в контрактувания размер, защото корабният бизнес е изпаднал в рецесия малко след приватизацията на сдружението. " Кей Джи маритайм шипинг " се опита да изиска изменение на контракта за понижаване на въпросното условие за тонаж на 880 хиляди DWT, а за наетите да падне от 2360 на 803 души. Домусчиев в последна сметка след интервенция на Върховен касационен съд загуби делото за смяна на приватизационния контракт, което щеше да сътвори рисков казус за всички приватизационни контракти, и по този начин стана ясно, че най-вероятно ще би трябвало или да си заплати неустойката или да закупи още тонаж.

На финала в плиткото

Десетте години на следприватизационния надзор изтекоха в края на 2018 година До края на юни 2019 година притежателят е трябвало да показа отчетни документи за осъществяването на контрактуваните задължения.

Изпълнението на изискването за общия тонаж се регистрира в края на десетте години (т.е. за целия интервал от 14.08.2008 година до 31.12.2018 г.), а данните за личния състав се подават всяка година и там неустойките са година за година, като те са платени.

" Купувачът " Кей Джи Маритайм Шипинг " АД е показал със веселба доклада по отношение на осъществяване на отговорностите за 10-ти регистриран интервал, за което са наложени плануваните в контракта наказания в общ размер на 11 000 евро. Сумите са платени от купувача в периода за непринудено заплащане ", споделят от АППК.

" Във връзка с представянето от купувача на доклада за 10-ти регистриран интервал е установено преизпълнение на капиталовата стратегия и отчасти несъблюдение на отговорностите за поддържане на средносписъчна бройка на плавателния състав и поддържане на средногодишно общ тонаж на корабите на сдружението не по-малко от 1 300 000 DWT ", разясняват от организацията.

" Наложената глоба за несъблюдение на задължението за поддържане на средносписъчна бройка на плавателния състав за 10-ти регистриран интервал в размер на 1 120 240.50 лева е платена от купувача в периода за непринудено заплащане, избран в контракта (до 60 дни след известяван на купувача за размера на дължимата неустойка) ", споделят още от организацията.

" Изпълнението на задължението за поддържане на средногодишно общ тонаж на корабите на сдружението не по-малко от 1 300 000 DWT се преценя в края на десетгодишния интервал (от 14.08.2008 година до 31.12.2018 г.) и по отношение на установено отчасти несъблюдение на това обвързване, организацията е подхванала дейности от своята подготвеност според контракта и нормативната уредба за отбрана на държавния интерес – следва да бъде заведен иск за наказателна клауза в размер на 52 252 446 лв. пред Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (БТПП) ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР