Кирил Добрев призна във Варна, че обявеното от лидера на

...
Кирил Добрев призна във Варна, че обявеното от лидера на
Коментари Харесай

Кирил Добрев потушава напрежението в БСП-Варна

Кирил Добрев призна във Варна, че оповестеното от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова премахване на ръководителя на Градския съвет на партията Борислав Гуцанов е основало напрежение в партията.

Заместникът на Нинова съобщи, че той е пристигнал във Варна, с цел да го потуши. Преди съвещание на Градската организация на социалистите, той призна, че на процедура Борислав Гуцанов не е отхвърлен, макар че ръководителят на партията Корнелия Нинова показа преди седмица негов заместител пред медиите.

Според Добрев в действителност не става въпрос за взето решение, а за политическа оценка.

„ Политическите решения на Изпълнителното бюро са факт и те не се разясняват. Ние нямаме всъщност премахване на градски ръководител, имаме едно политическо решение, в което се споделя, че смъква политическото си доверие. Това не е казус, това е оценка, която дава Изпълнителното бюро. Това е политическа позиция, която не кореспондира с устава. В устава има посочени форми на наказване, само че това не е наказване “, декларирал Добрев.

Попитан дали оповестеното от водача на партията Корнелия Нинова решение за свалянето на доверието от Борислав Гуцанов, основава напрежение, Добрев беше безапелационен: „ Да, основава напрежение и по тази причина съм тук, с цел да няма повече напрежение “.

Лидерският въпрос във Варна ще се взема решение на конференцията при започване на септември.

Председателят на Градския съвет на Българска социалистическа партия във Варна Борислав Гуцанов разяснява изрично: „ В пълномощията на Изпълнителното бюро безусловно не влиза да смъква ръководител на градски съвет, нито пък има наказване „ събаряне на политическото доверие “. Да, госпожа Нинова може да ми няма политическо или друго доверие, респективно обаче мога да кажа, че и аз ѝ не вярвам по разнообразни аргументи. В дадения случай става въпрос за съблюдаване на устава на Българска социалистическа партия. Уставът би трябвало да бъде спазван. “

Гуцанов добави и още един значим акцент по въпроса за обстановката, в която е сложена организацията на социалистите във Варна.
„ Ние имаме приятелство, колегиалност. Някои неща не би трябвало да излизат в общественото пространство, а да се разясняват там, където му е място – на конференцията на Градската партийна организация. Там, в случай че се реши, че това е за положителното на организацията, да, аз мога да направя крачка встрани, няма нищо неприятно. Но не и по този метод. Така може да бъде заменен всеки ръководител в страната, който не е комфортен на управлението. Аз съм трето потомство социалист. Не съм уверен, че от другата страна по този метод стоят нещата. И не съм бил нито в друга партия, нито имам желание да бъда. Този казус може да докара след себе си прелом, след който това към този момент няма да е Българска социалистическа партия. Разликата сред нас и главният ни конкурент ГЕРБ е точно в демократичните полезности. Не инцидентно ние сме на 130 години и през последните 25 от тях няма по-демократична партия от Българска социалистическа партия. Смятам, че това е наложително да се резервира и да приказваме за това по какъв начин да спечелим локалните избори “, сподели Гуцанов, който си остава водач на Българска социалистическа партия – Варна.

На въпрос дали в случай че бъде помолен да напусне, тъй като управлението на партията счита, че по този начин е по-добре за вота наесен, той съобщи:
„ Това може да се реши единствено от конференцията, а не някой да води диалози с мен, да ме моли или да не ме моли. Нещата са ясни по какъв начин би трябвало да се създадат, а това, което става, не носи позитиви на Българска социалистическа партия. Не смятам, че по този начин вършим нещо, с цел да спечелим изборите. Да не стане по този начин, че както бяхме подготвени да завоюва парламентарните избори, и нещо се случи; както всички чакаха да спечелим евроизборите, и още веднъж се случи по този начин, че не стана... Да не стане по този начин, че това разделяне, което се получава, да не е това, което би трябвало да вършим. Обединението и разговорът е това, което би трябвало да става. “

Медиите се пробваха да чуят мнението и на посочения от Корнелия Нинова за краткотраен градски ръководител на Българска социалистическа партия – Варна Христо Боев. Той беше подготвен да приказва по тематиката, само че Кирил Добрев го посъветва да мълчи с думите: „ Няма какво да приказваш в този момент! “

Припомняме, че на 15 юли след изнесено съвещание на ИБ на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи пред медиите: Борислав Гуцанов от през днешния ден е със свалено политическо доверие от Изпълнителното бюро като ръководител на градската организация във Варна. До конференцията през септември длъжността ще извършва Христо Боев - ръководителят на регион Одесос ".

" Взехме нелеко решение, което е подчинено на едно предпочитание – обновяване, смяна на статуквото. Когато искаш прoмяна в страната, първо би трябвало да покажеш смяна в себе си ", разяснява още Нинова.

Причините за сваленото политическо доверие са неприятното показване на Българска социалистическа партия на последните избори във Варна и продължаващите с години вътрешнопартийни несъгласия в градската организация.

Нинова изрази вяра, че Борислав Гуцанов ще остане в редиците на Българска социалистическа партия и ще продължи да работи за партията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР