Кирил Балдев започва акция за събиране на книги за библиотеката

...
Кирил Балдев започва акция за събиране на книги за библиотеката
Коментари Харесай

Момчето, което събира книги за селски библиотеки

Кирил Балдев стартира акция за събиране на книги за библиотеката в родното му село, откакто пожар я опустошава. Случката е отпреди три години, когато той е четиринайсетгодишен. След това взема решение да продължи и да събира книги и за други библиотеки в села и дребни обитаеми места. Защо - " в случай че имаше организация, която да го прави, нямаше въобще да се ангажирам да групирам книги ".

Целта му - да се върне любовта към четенето. Убеден е, че делото му има смисъл. Обяснява: Не ги подарявам от моята библиотека, просто оказвам помощ на хората посредством мен да си дарят книгите.

Самият той няма най-любима книга и е на мнение, че всяка е скъпа сама по себе си. Все отново споделя, че има обичана литература – българската. Много харесва творчеството на Иван Вазов и Христо Ботев.

Учи в математическата гимназия в Пазарджик. Прави усещане на доста умен за възрастта си. Живее в обществен дом в пазарджишкото село Звъничево. Понякога и фамилията му изпраща пари. Не се усеща ощетен.

А е благополучен, когато има опция да поддържа връзка

" с индивиди, а не просто с хора "

Тъй като обича да написа лирика, от време на време взе участие в литературни състезания. Иска да следва публицистика и да бъде публицист. Харесва му това, че тази работа ще му даде опция да опише доста положителни истории.

За предразсъдъка, че децата от обществените домове са лъжливи и крадливи, Кирил разяснява: " В домовете има както такива деца, по този начин и други, които се развиват. Човек, който не е попадал или работил в такава институция, не може да е добре осведомен с тази среда и да сочи с пръст. Всяко дете в подобен дом има своята самостоятелна история ".

Слуша всякаква музика. Включително и поп фолк, когато се събира с другари. Казва: " Чалгата е просто развлечение и не носи никаква полезност. Тя краткотрайно отклонява вниманието на хората от проблемите, по тази причина се слуша доста ". А що се отнася до киното, най-вече харесва документалните филми.

" Казват, че в младите положителното постоянно липсва. Но около акциите виждам, че и в младите положителното съществува ", споделя Кирил. Убеден е, че у всеки човек има нещо положително без значение по какъв начин се държи. Допълва:

Аз не осъждам хората

Ако имам вяра, че някой е добър, а се окаже, че той не е, тогава даже и мнението си не споделям за този човек.

Кирил не брои какъв брой книги са дарени с неговата помощ, нито на какъв брой читалища ги е дал. Вмята, че по доброволчеството постоянно има разноски, които остават за негова сметка. Случва се да заплаща доставки. Помагат му другари, хора с бизнес и с хубави специалности, които имат опция да дарят. Мисли си обаче, че общините би трябвало да отпускат повече пари за книги на читалищните библиотеки.

Мечтае да живее в страна, в която животът е спокоен. Признава, че

от време на време си мисли за емиграция

изключително като гледа хората, които стоят измежду ден в кафенетата, тъй като за тях няма работа. Владее британски език и си мисли, че вероятно би могъл да живее в Съединени американски щати или в Обединеното кралство.

Не е оптимист за бъдещето на България. Казва: " Проблемът е, че хората не живеят с мисълта, че би трябвало да се образоват всеки ден. Вземат ли висшето си обучение, просто стопират да учат ". Не му харесва и това по какъв начин медиите въздействат на хората: " Ако прочетат публикация, даже и да е подправена, незабавно избухват и разясняват ".

Кирил не може да каже дали ще продължи да се занимава с това да събира и подарява книги в бъдеще. Не обича да прави проекти. Но знае: Само от мен зависи какво ще бъде бъдещето ми.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР