Кирил Ананиев не съобщи къде ще е новата правителствена болница

...
Кирил Ананиев не съобщи къде ще е новата правителствена болница
Коментари Харесай

НАП ще проверява болници и търговци на едро заради лекарства с разлика в цените

Кирил Ананиев не заяви къде ще е новата държавна болница

© Надежда Чипева След като шефът на здравната каса доктор Дечо Дечев заяви преди седмица, че лечебни заведения са купували едно и също лекарство с разлика от седем пъти в цената и по този начин се пилее запас на здравната каса, парламентарната здравна комисия провежда особено чуване на шефа на касата и на здравния министър по проблема.
От траялото два часа чуване стана ясно, че доктор Дечев не знае да има различен подобен случай на фрапантни разлики в цените. Но здравният министър се е самосезирал и е натоварил с инспекция Националния съвет по цените на медикаментите, който е разкрил още три случая на фрапантно разминаване в цените. Онколекарствата за химиотерапия, които покрива здравната каса, са общо 341.

Министър Кирил Ананиев е изпратил писмо до Национална агенция за приходите с искане да ревизира всички лечебни заведения, които правят химиотерапия и всички търговци на едро, които доставят такива медикаменти. Проверка ще създадат и съветът по цените, и лекарствената организация и тя ще бъде на какви цени се продават по веригата онколекарствата. Ако някъде по нея някой е начислил по-голяма надценка от законовите 4% за търговец на едро, той ще бъде санкциониран. Ако става въпрос за по-тежък случай, регулаторите ще сезират прокуратурата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Министърът прикани да не се къса връзката сред касата и НЗОК и двете институции да си приказват през медиите. Председателят на парламентарната здравна комисия доктор Даниела Дариткова също укори доктор Дечев, че не е уведомил нито една институция за фрапантния образец, който е разкрил, с цел да бъде оценен и решен въпросът.

Какво се случи

В събота по Дарик радио Дечев заяви, че частни лечебни заведения са купували седем пъти по-скъпо онколекарство от държавните лечебни заведения, а здравната каса е покривала тези покупки. Управителят настоя да бъдат върнати публичните поръчки. В понеделник ръководителят на парламентарната здравна комисия доктор Даниела Дариткова от ГЕРБ – политическата мощ, която издигна Дечев за поста, му е изпратила писмо с искане за уточнения по проблема.

Д-р Дечев сподели, че не е наясно кой по веригата е начислил високата цена от 1063 лева на съответното лекарство, защото няма пълномощия да ревизира това. В същото време частните лечебни заведения, които той упрекна, че са формирали тази цена, оповестиха в изказване, че обмислят да си търсят правата по правосъден път, защото множеството от тях не са купували съответното лекарство.

В отговор на въпрос на депутати за какво не е ревизирал и не е сезирал способените органи, доктор Дечев сподели, че няма по какъв начин да сезира никого, защото на процедура няма нарушаване на закона и лечебните заведения са пазарували на законна, въпреки и висока цена. Освен това той сподели на депутатите, че не им е обяснил, че има законови проблеми в ценообразуването на медикаментите по институционален път, а през медиите, тъй като този път се оказва по-бърз да извърнат внимание.

Кръстина Таскова от Воля означи, че има нарушаване на лекарствения закон, защото някой от търговците на едро или производителя е продавал с нелегално висока надценка.

Така през идващите седмици в целия бранш ще има всеобщи инспекции от Национална агенция за приходите и съвета по цените, а по-късно ще тече полемика дали да се връщат публичните поръчки и в частните лечебни заведения. Болниците и диспансерите, в които се прави химиотерапия, са общо 39, като 13 от тях са частни. Търговците на едро с медикаменти са 200, само че няма разделяне кой от тях доставя единствено онкомедикаменти.

До края на февруари здравното министерство ще завърши търга за покупка на онколекарства от лечебните заведения на обща стойност 1.3 милиарда лева, а по-късно ще бъдат оповестени още пет поръчки за други нужни лекарства за клиниките, заяви здравният министър.

В отговор на въпрос от депутатите Ананиев заяви, че към момента не е несъмнено коя ще бъде новата държавна болница и това ще стане едвам откакто Народното събрание гласоподава проектозакона за лечебните заведения. В него е маркирано, че ще има нова болница на властта, която обаче ще обслужва единствено президента, вицепрезидента, ръководителя на Народното събрание, премиера и основния прокурор, както и държавните делегации от чужбина. Министърът не отговори какво е наложило да има нова държавна болница, откакто преди година и два месеца Министерския съвет се е отказал да устоя сходно лечебно заведение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР