Кирил Ананиев © Надежда Чипева Как да бъде оформено отсъствието

...
Кирил Ананиев © Надежда Чипева Как да бъде оформено отсъствието
Коментари Харесай

Полага ли се или не болничен при доброволна карантина заради коронавируса се оказа труден въпрос

Кирил Ананиев

© Надежда Чипева Как да бъде завършено отсъствието от работа на идващите от региони с ковид, които ще се подложат на доброволна двуседмична карантина, стана първият проблем, пред който беше изправен спешният щаб в страната, образуван поради разпространяването на вируса.

От седмици управляващите в страната предизвестяват, че пътувалите или оказалите се в контакт със инфектирани хора ще би трябвало да остават под карантина. Тези, които имат признаци на заболяване, ще бъдат изолирани за 14 дни в лечебни заведения, а останалите следва да останат под карантина в домашни условия също за 14 дни.
Издаването на болнични листове от общопрактикуващите лекари за доброволната карантина обаче се оказа противоречив върпос.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вчера здравният министър цитира Закона за здравето и наредбата за регистрация на заразни заболявания, съгласно които на пациент под доброволна карантина не се поставя болничен, в случай че не прояви признаци на заболяване, и по този начин би трябвало да употребява за престоя вкъщи от 14 дни заплатен или неплатен отпуск.
А ръководителят на спешния щаб проф. Венцислав Мутафчийски пък прикани работодателите да проявят схващане към връщащите се от Италия и да не изискват от тях да си пускат отпуск, защото става въпрос за изключителна обстановка. Той добави, че голям брой работодатели са му се обадили, че са оставили вкъщи рискови чиновници, с цел да не се получи по този начин, че вероятно да заразят сътрудниците си.

Днес обаче депутати в Народното събрание оповестиха, че съгласно Кодекса за обществено обезпечаване обезпечените българи могат да употребяват болничен за домашна карантина. Първо обаче би трябвало да се потвърди, че те са пътували в области със болест, а спешният щаб би трябвало да измисли метод по какъв начин да се случи това.

Болничен, само че след доказване на пътешестване

Според Кодекса за обществено обезпечаване всички обезпечени лица имат право на обезщетение за краткотрайна неработоспособност, в това число и на болничен лист при карантина, разгласи през днешния ден в Народното събрание депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ също разгласи, че има законови благоприятни условия обществено обезпечените лица да употребяват болничен лист при доброволната карантина. Според нея персоналните лекари могат да издадат подобен, като кодът в интернационална ранглиста на заболяванията е от Z 20 до Z 29.

За задачата обаче спешният щаб би трябвало да реши по какъв начин съответният персонален доктор да получава данни от Гранична полиция, че лицето е пътувало в област, където има болест.

Специална отпуска?

Платен или неплатен отпуск - това са двата вероятни разновидността за хора, които се завръщат от страни, наранени от ковид (като Китай или Италия), не демонстрират признаци, само че би трябвало да стоят 14 дни под " доброволна карантина " вкъщи, разгласи пък през вчерашния ден здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпроси от публицисти след съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). " Не може да се издаде болничен лист, тъй като няма открита болест и няма нормативно съображение да му се даде болничен лист ", сподели министърът.

Единствените, на които ще бъде публикуван болничен, са тези хора, които към този момент демонстрират признаци на болестта и би трябвало да бъдат тествани за него. " Той ще има болничен, когато се намира в лечебното заведение. Когато е в къщата, никакъв болничен няма да издават (личните лекари - бел.ред.) ", споделя Ананиев.

Министърът съобщи, че първата работа на жител, който се връща в България от сходна страна, би трябвало да е да се обади на своя шеф, с цел да го уведоми, че би трябвало да остане 14 дни вкъщи с оглед неговото здраве, здравето на фамилията му и на хората, с които комуникира. В отговор на въпрос от публицисти какво става, в случай че работодателят откаже да утвърди отпуска, Кирил Ананиев съобщи: " Представете си, че работодателят не го пусне 14 дни и той отиде на работа в един цех, фабрика или каквото решите. И вътре има 100 души (както на оня круизен кораб) и болести 100-те души. Какво ще каже работодателят? "

Отпуск обаче няма да има за околните на поставения под карантина. " Те отиват на работа, няма да останат у дома ", сподели министъра в отговор на въпрос дали останалите членове на фамилията също би трябвало да се слагат под доброволна карантина. " Той е у дома, изолира се в неговата стая. Не комуникира по този начин, както до момента е комуникирал с членовете на своето семейство ", споделя министърът. Тези " ограничения " са написани в инструкции за държание по време на 14-те дни - брошура, която всеки идващ на границата получава и би трябвало да попълни.

Всичко на благосклонност?

" Посочете ми страна в Европа и отвън Европа, в която да кажете, че регламентират законово реда в този случай. Това е вирус, който се популяризира за негативно време и ние се намираме още в пика на болестта. Гледаме да се оправим с здравната част. А в този момент започваме да разясняваме неща, които в действителност са значими за жителите, само че дано да създадем по този начин, че да съхраним тяхното здраве най-много ", съобщи Ананиев.

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева също призна, че организационният аспект към момента е неразбираем, само че увери, че детайлите по доброволната карантина ще бъдат разисквани в допълнение със обществените сътрудници и персоналните лекари.

Пример от Сингапур

С сходен проблем стартират да се изправят и други страни. В Сингапур да вземем за пример здравното министерство е разписало подробни " рекомендации " към работодатели по време на доброволната 14-дневна карантина, измежду които въвеждането на по-гъвкави форми на претовареност, когато работата го разрешава (работа от вкъщи). Друг вид е работодателят да даде на служителя спомагателни дни заплатен отпуск, като за това компанията може да кандидатства за финансова поддръжка. Ако това също не е рентабилно за работодателя, може интервалът да се третира като болничен, служителят да кандидатства за заплатен годишен отпуск или да излезе в неплатен, или други ограничения, контрактувани сред компанията и чиновниците или от синдикатите.

Същите рекомендации са годни за всички чиновници, които са индиректно наранени от вируса - грижат се за болен от вируса родственик или за деца, които не вървят на учебно заведение, тъй като образователните заведения са затворени. Властите на Сингапур също акцентират, че не е неотложно хората в доброволна карантина да се сегрегират от останалите членове на фамилията в жилището, само че контактите би трябвало да са минимални.

Как е по закон

Действително при карантина се издава болничен лист еднолично от общопрактикуващия доктор за периода на карантината. Но за слагане под изолираност би трябвало да има съответни учредения, които не са изказвания на пациента за престой в Милано за три дни през последния уикенд, разяснява юрист Мария Шаркова, експерт по здравно право, в блога си.

По думите й, когато съществува опасност за здравето на жителите, по закон министърът на опазването на здравето може да разпореди наложителна изолираност на заразоносители и заболели от заболявания отвън посочените в закона и наредбата. Министърът може да разпореди и съответни дейности по регистрация, съобщаване и доклад на заразни заболявания, като са приложени дефиниции за вероятен, евентуален и доказан случай.

Коронавирус - 2019 не е измежду посочените болести, т.е с разпоредба не са въведени дефиниции за дейностите при него. На страницата на Министерство на здравеопазването има формулировка за вероятен и за евентуален случай на COVID-2019, която е призната и от СЗО. " Дефиницията включва с изключение на анамнеза за пътешестване в области с сегашно предаване на 2019-nCoV и лицето да има съответни признаци (кашлица, зачервено гърло, затруднено дишане), изискващи или не хоспитализация. Следователно единствено въз основата на изказване за пътешестване в области с сегашно предаване на 2019-nCoV ОПЛ мъчно би могло да се обоснове издаването на болничен лист за слагане под карантина.

" Ако някой се сложи под такава изолираност, това не е карантина по смисъла на Кодекса на труда/Наредбата за здравната експертиза, по тази причина и от здравното министерство обясниха, че може да се употребява годишен отпуск/неплатен отпуск. Естествено, че това не е най-хубавото позволение, само че си представете по какъв начин всеки, на който му се почива 14 дни, отиде при общопрактикуващия доктор да желае болничен за това, че е бил в Италия завчера. Ситуацията не е нормална и е обикновено законът да не ни дава идеалното й решение ", разяснява Мария Шаркова.

В нормална обстановка жителите, които не съблюдават карантината, би трябвало да бъдат санкционирани от 50 до 500 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР