Киргизстан ще задължи със закон президента да носи калпакКиргизстан се

...
Киргизстан ще задължи със закон президента да носи калпакКиргизстан се
Коментари Харесай

Киргизстан ще задължи със закон президента да носи калпак

Киргизстан ще задължи със закон президента да носи калпак
Киргизстан се приготвя да вкара законодателство, което да задължи своя президент да носи националната шапка на дипломатически пътувания.

В понеделник парламентарната комисия поддържа предлагането, в което също по този начин се планува да бъдат налагани санкции за обиди към шапката - първата стъпка към въвеждането на законодателството за общ парламентарен избор.

Законопроектът е резултат от възторг, който избухна в края на 2017 година, когато куче е снимано с шапка Ак-Калпак на галерия за кучета.

Шапката, която нормално е бяла, има особено място в централноазиатската страна, почитана е толкоз доста, че има собствен народен ден.

Шапката от четири елементи символизира „ върховете на величествените киргизки планини, вечно покрити със сняг “, сподели предходната година някогашен консултант на президента, Топчубек Тургуналиев.

Патриоти приканиха притежателите на кучета да бъдат осъдени за обидата на шапката, предизвиквайки развълнуван спор в Народното събрание, който през 2016 г.прие закон, който даде на шапката Ак-Калпак почетна дата в календара - 5 март.

Един от основателите на законопроекта, Екмат Байбакпаев, уточни в понеделник „ оскверняването “ на шапката от кучето като основно съображение за правенето на законопроекта.

"Аз се стремя Ак-Калпак да има същия статут и имунитет като герба и флага на Република Киргизстан," сподели Байбакпаев в Народното събрание.

След всеобщото въстание през 2010 година политиците в страната с мюсюлманско болшинство концентрираха вниманието си върху въпросите на националната еднаквост и просвета.

Критиците настояват, че чиновниците отделят прекалено много време за популистки начинания, а не за битка с корупцията и прокарването на промени в една от най-бедните страни на някогашния Съветски съюз. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР