Киргизстан се подготвя да въведе законодателство, което да задължи своя

...
Киргизстан се подготвя да въведе законодателство, което да задължи своя
Коментари Харесай

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Киргизстан се приготвя да вкара законодателство, което да задължи своя президент да носи националната шапка на дипломатически пътувания.

В понеделник парламентарната комисия поддържа предлагането, в което също по този начин се планува да бъдат налагани санкции за обиди към шапката – първата стъпка към въвеждането на законодателството за общ парламентарен избор, написа. Законопроектът е резултат от възторг, който избухна в края на 2017 година, когато куче е снимано с шапка Ак-Калпак на галерия за кучета.

Шапката, която нормално е бяла, има особено място в централноазиатската страна, почитана е толкоз доста, че има собствен народен ден. Шапката от четири елементи символизира „ върховете на величествените киргизки планини, вечно покрити със сняг “.

 16081457177740_big

Патриоти приканиха притежателите на кучета да бъдат осъдени за обидата на шапката, предизвиквайки развълнуван спор в Народното събрание, който през 2016 г.прие закон, който даде на шапката Ак-Калпак почетна дата в календара – 5 март.

Един от основателите на законопроекта, Екмат Байбакпаев, уточни в понеделник „ оскверняването “ на шапката от кучето като основно съображение за правенето на законопроекта. „Аз се стремя Ак-Калпак да има същия статут и имунитет като герба и флага на Република Киргизстан,“ сподели Байбакпаев в Народното събрание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР