Киргизко-таджикският граничен конфликт премина в следващата фаза. На 16 септември

...
Киргизко-таджикският граничен конфликт премина в следващата фаза. На 16 септември
Коментари Харесай

В киргизко-таджикския конфликт се появяват трети сили

Киргизко-таджикският граничен спор мина в идната фаза. На 16 септември боевете или спираха, или пламваха с нова мощ. Таджиките използваха танкове, окупираха киргизкото село Достук и издигнаха знамето си над локалното учебно заведение. Баткен е нападнат от РСЗО, изумени са летището и постройката на военната работа. Появи се видео на киргизкия брониран автомобил " Тигър ", хванат от таджикистанци.

Киргизстанците дават отговор, като обстрелват таджикски села и граничните постове „ Лякан “ и „ Богдари “. Душанбе трансферира силовите си структури на казармена позиция, запасите се изтеглят до границата.



Таджикска пехота, подкрепена от танкове

Има поток от бежанци от региона на Баткен, учениците са изведени тъкмо под обстрела. Местните смелчаци-автомобилисти оферират помощ на своите сънародници, като се настаняват по автомагистралите с табели: „ Има къща “. Започна евакуацията от региона Чон-Алай на Ошска област на Киргизстан.



Според баткенската организация на Червения полумесец са евакуирани над 18 000 жители, а президентският делегат в Баткен Маруфхан Тулаев споделя, че са евакуирани 120 000.



Под изстрели и гърмежи договарянията не стопират, прекъсвани от взаимни обвинителни изявления. Държавният комитет за национална сигурност на Киргизстан съобщи, че Таджикистан употребява всички способи на хибридна война против Киргизстан и че таджикските военни унищожават инфраструктура, учебни заведения, детски градини, магазини, пунктове за първа помощ, къщи и други Беше декларирано също, че таджиките се присмиват на починалите граничари, макар че няма данни за починалите.

Държавният комитет за национална сигурност на Киргизстан неведнъж е призовавал обществеността от двете страни на границата трезво да оцени обстановката и да даде справедлива оценка, осъждайки тези, които сеят разкол и комплициране сред двата прилежащи народа. В същото време пресцентърът на граничните войски на Таджикистан упреква киргизстанската страна в потребление на хеликоптери и БПЛА за нахлуване на цивилен обекти в Таджикистан.

Характерно е, че по време на изявленията си на срещата на върха на ШОС нито Джапаров, нито Рахмон не споделиха нито дума за спора, макар че организираха закрита среща, на която " се договориха да инструктират съответните структури за преустановяване на огъня и евакуиране на силите ".



Садир Джапаров напусна срещата на ШОС в Самарканд вечерта на 16 септември и събира Съвета за сигурност в Бишкек, с цел да разиска обстановката. Въпросът за въвеждане на военно състояние към момента не е обсъждан.

Към този миг делегациите на двете страни, водени от ръководителите на Държавния комитет за национална сигурност на Таджикистан и Киргизстан, Саймумин Ятимов и Камчибек Ташиев, по време на среща на Граничен контролно-пропусквателен пункт Равад на таджикско-узбекската граница, се договориха за преустановяване на огъня.

След известно време обаче борбата избухна още веднъж. Таджиците окупираха село Аксай, като го унищожиха на половина. Бишкек приказва за изгорели панелни къщи, издигнати от турското държавно управление. В мрежата се появи видеозапис на грабежа на магазини в село Интернационал, осъществен от таджикските военни.

Междувременно таджикският специалист Максуд Валиев излезе с изказване, че граничните провокации на киргизките управляващи са маневра за отклонение на вниманието на хората от преразпределението на властта по време на спора сред президента Жапаров и ръководителя на Държавния комитет за национална сигурност Ташиев. В Бишкек навалица се събра пред Жогорку Кенеш (парламента) с искане за среща с ръководителя Талант Мамитов, с цел да изясни какво се случва в Баткен.



В 18:00 часа на 16 септември договарящият Камчибек Ташиев, обръщайки се към съгражданите, сподели, че до вечерта спорът ще бъде спрян, само че час по-късно врагът още веднъж откри огън по позиции в Кулунда и Жани-Жер. Няма същинска воля за компромис.

Трябва да се означи, че нито Бишкек, нито Душанбе реагират на предложенията на Москва за ходатайство, макар че оферти се вършат всекидневно. На 16 септември съветското външно министерство разгласи готовността си да окаже всякаква помощ, допустима за страните в договарянията.

До 16 септември брадати бойци в немаркирани униформи, които нападнаха от таджикска страна, бяха третата страна в спора. До вечерта " трети сили " изпълзяха от всевъзможни цепнатини.

Правозащитното придвижване " Бир Дуйно Киргизстан " и сътрудниците на мрежата " Хората, изменящи света " се обърнаха към интернационалната общественост - Организация на обединените нации, ОССЕ, Европейски Съюз с молба да оказват помощ за прекъсване на военната експанзия на Таджикистан.

Тогава съпредседателят на координационната група, координаторът на Организация на обединените нации в Киргизстан, Антье Гравен, разгласи готовността на „ групата от интернационалните организации да отиде на мястото на спора, с цел да проучва следствията от случая “.

В Киев метрото ненадейно стартира да излъчва вести за обстановката на киргизко-таджикската граница, с акцент върху „ таджикската военна експанзия “ и „ таджикската войска, употребяваща цивилни като живи щитове “.



Темата на спора в киевското метро

Накрая, късно вечерта на 16 септември, посредством специфичния си представител за Централна Азия и Делегацията на Европейски Съюз, той прикани за спокойно споразумяване на Европейския съюз. Външният министър Жеенбек Кулубаев организира телефонен диалог с настоящия ръководител на ОССЕ Збигнев Рау и генералния секретар на ОССЕ Хелга Шмид.

През нощта експанзията с потребление на тежко въоръжение против цивилни и цивилен инфраструктурни обекти беше наказана от Организацията на тюркските страни.

Към всичко това Bloomberg разгласява и публикация, в която се споделя, че на фона на войната в Украйна стартира битка за въздействие в Централна Азия.

Тук към този момент не може да се скрият стърчащите уши. Как да не скрием новия способ на военни дейности, който за първи път беше употребен от таджикската войска - удари с реактивни системи за залпов огън (РСЗО). Не са ли американските сътрудници, които научиха таджиките на августовските маневри „ Регионално съдействие – 2022 “ на тези удари?

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР