Кипърският министър на енергетиката Георгиос Лаккотрис заяви, че островът ще

...
Кипърският министър на енергетиката Георгиос Лаккотрис заяви, че островът ще
Коментари Харесай

Кипър ще спечели $9 млрд. от сделка с газ с американската Noble Energy


Кипърският министър на енергетиката Георгиос Лаккотрис съобщи, че островът ще завоюва повече от 9 милиарда $ доходи от газ в продължение на 18 години от съглашение с американската Noble Energy, заяви турският вестник " Хюриет ".

Споразумението преразглежда първичния контракт за разделение на добива сред държавното управление на Кипър и американската Noble Energy, групата Dalek на Израел и Royal Dutch Shell и включва разпределението на приходите от употребата на природен газ от находището Aphrodite в Източното Средиземноморие и прехвърлянето на природен газ посредством подводен водопровод към терминала за LNG в Idku, Етипет.

Министър Лаккотрис сподели, че съглашението ще донесе $520 млн.годишно. Министърът сподели, че новото съглашение ще донесе с Щатски долар 850 млн.по-малко в съпоставяне със съществуващия контракт, само че това ще даде опция да се осъществят енергийните проекти на Кипър.

Според съглашението, акционерите в Aphrodite ще имат по-голям дял в приходите от газ, с цел да компенсират вложенията в инфраструктура, когато интернационалните цени на петрола са ниски, само че приходите им ще бъдат от изгода на кипърското държавно управление, когато цените на петрола се покачат, сподели министърът.

„ Това е първият експорт на газ на Кипър и слага страната на картата на експортьорите на газ. Предполагам, че това може да се преглежда и като отговор на Кипър на заканите на Турция поради изследването и добива на газ”, съобщи основният изпълнителен шеф на Hydrocarbons Company Чарлс Елинис за New Europe.

Турция се опълчва на това, което назовава едностранните дейности на Кипър за потребление на запасите от природен газ и нефт в намерено море, и твърди, че отделилата се кипърска Турска северна част на острова, която е приета единствено от Анкара, би трябвало да получи обективен дял от ресурсите на оспорвания остров.

Международно приетата Република Кипър твърди, че кипърските турци ще получат своя дял, откакто островът се сплоти още веднъж. Турските войски нахлуха в северната част на Кипър през 1974 година в отговор на временен кипърски прелом, целящ да сплоти острова с Гърция.

Газовото находище Aphrodite е наоколо до южното крайбрежие на Кипър, в блок 12 на морската изключителна икономическа зона на страната (ИИЗ). Турция е подала искове към елементи от блокове 1, 4, 6 и 7 от ИИЗ на Кипър.

Турция изпрати сондажен транспортен съд във водите на ИИЗ на Кипър при започване на май, като енергийният министър на Турция сподели тази седмица, че втори сондажен транспортен съд ще стартира да сондира до Кипър през юли.

Кипърският президент Никос Анастасиадес съобщи през май, че Турция организира „ втора инвазия “, като нарушава ИИЗ на страната.

Jun 2019, ahvalnews.com

Преводът е оповестен в Бюлетин на Център за проучване на Балканския и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР