Кипърският инвеститор Харис Кунтурис осъди след оспорвана съдебна битка Солар

...
Кипърският инвеститор Харис Кунтурис осъди след оспорвана съдебна битка Солар
Коментари Харесай

Кипърски инвеститор осъди наша известна водеща да му върне колосална сума

Кипърският вложител Харис Кунтурис осъди след оспорвана правосъдна борба " Солар енерджи съпорт ", компания на телевизионната водеща Радост Драганова и нейния шурей Венцислав Гоцев, да му заплатят 400 хиляди евро. Колосалната сума той е вложил за създаване на слънчев парк в село Кошарево край Брезник.

Драганова и шурей й  би трябвало да заплатят и правосъдните разходи, които възлизат на  45 393 лв., написа " Уикенд ". В момента, когато излиза решението на Градския съд, Драганова е на отмора в Мексико, изясняват осведомени. Конфликтът сред някогашните съдружници, които преди време дружно построяват парк за зелена сила край брезнишкото село Кошарево, беше в детайли отразен първо от нашия вестник преди две години. Тогава настоятелно потърсихме и самата Радост Драганова да показа своята позиция по разногласието. Тя обаче по този начин и не обели дума публично, а след това претендира пред съда, че е била оклеветена, макар че нито един факт не е фиктивен или пресилен.  Решението, с което компанията на водещата, би трябвало да заплати въпросните 400 хиляди евро с лихвите на вложителя, още не е окончателно и може да бъде обжалвано. Тепърва ще се произнася втора инстанция.

В документа е разказана точно историята на разногласието за огромната сума пари.  Венцислав Гоцев и Радост Драганова разполагат със земя в село Кошарево, а също имат и план за слънчев парк. Не им доближава обаче финансиране.   Харис Кунтурис влага 800 хиляди евро в бъдещия слънчев парк през 2010 година Уговорката е той да обезпечи парите, а документите и строителните бумаги да се движат от Радост Драганова, която прави усещане на вложителя като оправна и енергична бизнес дама.

" Нито за миг не съм се съмнявал в нейната почтеност, въпреки всичко е водеща в национална телевизия, а по това време беше и юрист в Столична община ", връща лентата кипърския предприемач.  Фотоволтаичният парк е построен напълно през 2011г. и въведен в употреба през юни 2012 година Сключен е контракт за взаимна активност и всяка от страните придобива по 50 % от дяловете в капитала на компания " Солар енерджи съпорт " ЕООД.  По-късно обаче се постанова сдружението да тегли и банков заем. С персоналните си контакти Харис Кунтурис съумява да го обезпечи. Нужно е обаче и самоучастие, с цел да се изтегли огромният заем. Тогава Кунтурис оказва помощ още веднъж на съдружниците си. Той поема ангажимент да даде спомагателна парична вноска в размер на 800 000 евро. Така банковото финансиране е осъществено и на 22 юни 2012 г.  Фирмата на Драганова и Гоцев получава общо 2 милиона лв. Кунтурис е безапелационен, че това е следващата му вноска в плана и парите е трябвало към този момент да му се върнат. Решено е било тази сума да се възвърне незабавно откакто получат първия транш от банковия заем. Това обаче по този начин и не се е случило. Нещо повече, общият бизнес на Харис Кунтурис и Радост Драганова внезапно завършва, когато фотоволтаикът стартира работа и към този момент излиза на оперативна облага. Един прелестен ден кипърският вложител научава с изненада, че към този момент не е съучастник в производството на зелена сила. Той е отхвърлен посредством извършено общо заседание в негово неявяване. Кунтурис обаче не е имал никакво желание да напуща печелившата компания и да хвърля парите си напразно. Така преди две години стартира правосъдната му борба да върне парите си, които е вложил в построяването на слънчевия парк и да се бори за възобновяване на правата си като съучастник. Малко по-късно дава изявление, в което споделя перипетиите си. Търси и съдействието на предаването " Господари на ефира ", известно с разобличителните си материали против всевъзможни афери и нередности. Първоначално екипа приема с интерес да опише за тази меко казано странна история, само че ненадейно от предаването се отмятат. " Радост въпреки всичко ни е колежка, не е комфортно ", споделя един от началниците на " Господари на ефира ".

Някои считат, че е оказан напън " от горната страна " тематиката да бъде покрита от националните малките екрани, само че ние не се ангажираме с сходно изказване...  В правосъдното решение, с което се връщат 400 000 евро на Кунтурис, са разказани обстойно и нашироко комплицираните финансови схеми, по които са прехвърляни от сдружение в сдружение големите суми, с цел да се осигури самоучастието при тегленето на заема. Чуждият вложител води няколко години упорита борба в съда, с цел да се стигне въпреки всичко до това решение на Градския съд, с което Радост Драганова и Венцислав Гоцев би трябвало да му заплатят освен 400 хиляди евро, само че и лихви.  Да уточним, че това е единствено едно от делата сред някогашните съдружници и са единствено част от парите, за които текат разногласия. Съдебната авантюра се следи под лупа от дипломати и политици, измежду които е и посланикът на Република Кипър Н.Пр. господин Ставрос Августидис. Той пристигна и на едно от съвещанията на съда преди месец и половина. Впрочем, тази седмица той беше отличен с медал " Мадарски конник " първа степен от президента Румен Радев за извънредно ползотворния му 4-годишен мандат в България и персоналния му принос за развиване на българо-кипърските връзки.  Самият Харис Кунтурис  живее в страната повече от 20 години и е безапелационен, че е надълбоко обвързван с нея и желае да продължи да развива бизнеса си у нас. Той обаче добавя, че е неприемливо да влага големи средства, които с помощта на опциите за корист с право, има заплаха да загуби окончателно. След решението на Градския съд предприемача е оптимист, че справедливостта ще спечелва, написа Уикенд.Първото дело, което завежда преди доста време по отношение на спора с Радост Драганова и Венцислав Гоцев, е разпределено при арбитър Елка Пенчева в Търговското поделение на Градския съд. Процесът обаче не потегля близо две години, а Висшият правосъден съвет по-късно уволни съдийката, която беше забатачила стотици каузи, измежду които и това за слънчевия парк. Всеки може самичък да допусна какви са евентуалните претекстове да се бавят каузи с голям веществен интерес.  Историята на Харис Кунтурис за жалост звучи много познато. През последните години не един и двама непознати жители си потеглиха надълбоко огорчени от България и от някогашните си съдружници, които по един или различен метод ги бяха изхвърлили от общите компании. Стигна се даже до там някогашния френски дипломат да дефинира съдийката Румяна Ченалова като една от " гнилите ябълки " в правосъдната ни система, защото спомага за ограбването на мощна френска компания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР