Кипърските власти се готвят да разработят нова схема за привличане

...
Кипърските власти се готвят да разработят нова схема за привличане
Коментари Харесай

Кипър подготвя нова програма за привличане на инвестиции

Кипърските управляващи се готвят да разработят нова скица за привличане на вложения на мястото на дискредитираната стратегия за даване на така наречен " златни паспорти ", която ще бъде прекъсната от 1 ноември след абсурда, провокиран от следствие на телевизия Ал Джазира. Това са декларирали източници от държавното управление на Република Кипър пред вестник " Сайпръс мейл ", съобщи ТАСС.

Според източниците, въпреки че към момента не е взето публично решение, в държавното управление " има планове за нова стратегия в близко бъдеще ". Тя няма безусловно да бъде обвързвана с даване на кипърско поданство в подмяна на вложения. Твърди се, че на вложителите може да бъдат предоставени други тласъци и привилегии. Източниците не са поискали да разясняват дали това ще бъдат данъчни облекчения. Те са споделили, че за подготовката на програмата кипърските управляващи ще употребяват помощта на интернационална консултантска компания, предава Българска телеграфна агенция.

Мненията за действителния принос на остарялата стратегия " поданство против вложения " за кипърската стопанска система са нееднозначни. Според одитната компания " Ърнст енд Янг " (Ernst&Young) в интервала 2013 - 2018 година програмата е донесла на стопанската система сред 7,6 и 9,7 милиарда евро и е осигурила към 10 хиляди работни места. От друга страна някогашният министър на финансите Харис Георгиадис споделя, че програмата е основала едвам 0,3% от кипърския БВП. Според него прекратяването й ще повлияе на първо място на бранша на строителството и на пазара на недвижими парцели.

От началото на август телевизионният канал Ал Джазира в серия от репортажи, озаглавени " Кипърските документи ", се опита да потвърди, че в нарушаване с националното законодателство Кипър е предоставял поданство на лица, които са обвинени за осъществяването на закононарушения и даже са били търсени все още на разглеждането на молбите им.

На 7 октомври кипърското държавно управление реши да стартира процедура по лишаване на кипърското поданство на седем предприемачи поради даването на погрешни показания и укриване на информация. След последния репортаж, който замесва някогашния към този момент ръководител на кипърския парламент Димитрис Силурис и други високопоставени лица в хипотетично подпомагане за даването на поданство на привиден китайски предприемач, наказан на затвор, държавното управление реши да приключи програмата, а самият Силурис подаде оставка. 

Все още обаче искащите да се възползват от програмата имат време до края на октомври да го създадат. Освен това сега има 586 молби, подадени през тази и предходната година, които кипърските управляващи са дали обещание да прегледат. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР