Кипърската полиция арестува 21 души, докато напрежението между местните жители и бежанците нараства

...
Кипърската полиция арестува 21 души след ожесточени сблъсъци, включващи бежанци
Коментари Харесай

Кипърската полиция арестува 21 души след ожесточени сблъсъци, включващи бежанци и жители на общност в западната част на острова, която има голямо население от търсещи убежище.< /p>

Във вторник полицията каза, че около 250 сирийци и кипърски гърци в село Хлорака са изпаднали в насилие в понеделник вечерта, тъй като по-малък брой протестиращи от двете групи започнаха да палят кофи за боклук и да подпалят ограда на сграда.

Офицери от отряда за борба с безредиците успяха да разделят двете групи, докато единият полицай получи изгаряния втора степен на ръката си от коктейл Молотов.

Говорителят на полицията Христос Андреу каза пред държавната телевизия CyBC във вторник, че сблъсъците са започнали, когато кипърските гърци са се опитали да нападнат мигрантите и бежанците.

Той каза, че са задържани девет кипърски гърци и дузина мигранти и бежанци.

През последните години в Кипър се наблюдава скок в пристигането на незаконни мигранти и хора, търсещи убежище, въпреки че темпът на увеличение е намалял тази година.

Около 20 процента от мигрантската и бежанската общност в Хлоракас идва от Сирия.

Напрежението нараства от няколко години заради убеждението на някои местни жители, че в района са се заселили непропорционално голям брой търсещи убежище.

Но сблъсъците в понеделник вечер последваха насилието ден по-рано, когато двама мигранти и кипърски грък бяха арестувани, след като стотици жители на Хлорака протестираха срещу това, което те нарекоха „гетоизация“ на тяхното село.

Андреу каза, че протестът се е превърнал в насилие, когато по-малки групи демонстранти вилнеят из селото, като се твърди, че са нападнали един мигрант, повредили са собственост на ресторант и са преобърнали кола.

Но това, което предизвика демонстрацията в неделя, беше полицейска проверка в изоставен жилищен комплекс в Хлорака, за да изгони десетки бежанци, за които се твърди, че живеят там незаконно.

Президентът на Кипър Никос Христодулидес осъди инцидента и каза пред репортери, че насилието не решава нищо и само подбужда към още насилие.

Христодулидес добави, че е инструктирал началника на полицията и министъра на правосъдието да проведат разговори с общинските власти в Хлорака и сирийските бежанци, за да „осигурят обществения ред“, тъй като „усещането за сигурност на хората не подлежи на обсъждане“.

Но опитвайки се да смекчи тревогите на местните жители, президентът каза, че ограничаването на броя на мигрантите и бежанците, които пристигат в страната, остава основен приоритет за неговото правителство.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР