Кипарисите на магистрала Тракия“ край Карнобат, които от Министерство на

...
Кипарисите на магистрала Тракия“ край Карнобат, които от Министерство на
Коментари Харесай

Кипарисите на „Тракия“ пострадаха от крадливи набези, възстановяват ги с държавни пари

Кипарисите на автомагистрала „ Тракия “ край Карнобат, които от Министерство на районното развиване и благоустройството засадиха против снегонавявания, са пожълтели и оредели, оповестява „ Флагман “.

Министерство на регионалното развитие се похвали още при започване на ноември за концепцията да засади там дървета, които да пазят пътя. Това е един от най-проблемните сектори на „ Тракия “, който при сняг и вятър постоянно се затваря, а постоянно там остават блокирани и бедстват хора.

За да не се случва отсега нататък, от Министерство на регионалното развитие оповестиха, че засаждат 700 кипариса на проблематичния сектор от 350 метра. Те са намират единствено от дясната страна по пътя Бургас – София.

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков беше запитан в Народното събрание за какво кипарисите към този момент са изсъхнали – единствено четири месеца откакто са засадени.

„ А, не са изсъхнали, не се тормозете. Просто са жълтеникави “, сподели министър Нанков. И изясни, че този тип кипариси би трябвало в границите на година да развие по-широка и плътна корона. А резултатът от тях ще е максимален след 2 години.

„ И тази година имаше резултат, по тази причина ще продължим с тази активност и по други проблематични сектори “, сподели още Нанков.

Често пътуващите по автомагистралата са на мнение, че по този начин сложени на върха на билото в проблематичния сектор, кипарисите не могат да пазят пътя от снегонавявания, защото там е завет, а същинският е проблем в по-ниската част на хълма.

Експертите от Министерство на регионалното развитие обаче са безапелационни, че мястото на дърветата е тъкмо там.

Интересен факт е и технологията по засаждането на кипарисите.

За разрешаване на казуса през зимата към дръвчетата в допълнение се слагат бали плява за уплътнение.

Оказва се обаче, че тези бали към този момент са били окрадени и поради това кипарисите са висели известно време. Сега обаче от Министерство на регионалното развитие са закупили още веднъж бали и са укрепили кипарисите.

„ Няма да споделям кой етнос открадна балите. По едно време изчезнаха – още на втората седмица. Сега ги възстановихме. Естествено нови разноски на страната “, изясни министър Нанков.

От Министерство на регионалното развитие бяха безапелационни, че кипарисите са подобен тип и след 2 години ще имат най-хубавия резултат против снеговете. Затова ще бъдат поставяни и на други проблематични сектори в страната. А опитът за тази технология за предотвратяване на автомагистрали от преспи се употребява в Италия и Австрия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР