Кипър ще се включи в проект за цифрова магистрала под

...
Кипър ще се включи в проект за цифрова магистрала под
Коментари Харесай

Кипър разчита на международна цифрова магистрала, за да стане важен регионален център

Кипър ще се включи в план за цифрова автомагистрала под водата, оповестиха локални медии, цитирайки министърът на финансите Константинос Петридис.

Става дума за подводна автомагистрала, която ще свърже Азия и Европа и ще е за транспорт на данни на стойност 850 млн. $ .

Тя потегля от Сингапур и прекосява Саудитска Арабия, Израел, Кипър и Гърция . Последните й " спирки " са Франция и Италия.

По-конкретно в нея ще се включи кипърският държавен телеком СИТА, който ще подпише съглашение и ще взе участие посредством държавния телеком Cyta .

За държавния телеком на Кипър основаването на сходна интернационална цифрова автомагистрала е геостратегическо решение със значителен резултат върху глобланата стопанска система.

Официално се чака коридорът да влезе в употреба през 2025 година . Централата му ще бъде в Кипър, което за финансовия министър е спомагателна опция за увеличение на дълготрайните стопански изгоди за страната.

От СИТА акцентират, че с този план Кипър ще се трансформира във значим районен център за цифрови услуги , като да вземем за пример предпазване, транспорт и продан на данни сред Европа и Азия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР