Кипър разкри план за постепенно облекчаване на извънредните мерки в

...
Кипър разкри план за постепенно облекчаване на извънредните мерки в
Коментари Харесай

Кипър обяви как ще сваля ограниченията заради коронавируса

Кипър разкри проект за последователно облекчение на изключителните ограничения в битката против епидемията от ковид и за рестартиране на стопанската система на средиземноморския ваканционен остров, съобщи БГНЕС.
Република Кипър, която управлява две трети от разделения остров в южната му част, наложи строги ограничения скоро откакто първите случаи на COVID-19 бяха доказани на 9 март.
Президентът Никос Анастасиадес разгласи, че някои от наредбите за изключително състояние ще бъдат облекчени от 4 май и в допълнение отстранени поетапно, по съвет на здравни специалисти, които се притесняват от нов скок на случаите с COVID-19.
" Разстоянието, което би трябвало да изминем, за жалост, остава огромно ", сподели Анастасиадес в телевизионно послание след съвещание на кабинета. " Въпреки това напредъкът, който продължаваме да реализираме, ни разрешава да осъществим първите етапи за последователно облекчение на ограничаващите ограничения ", добави той.
При първата фаза ще отвори още веднъж основния строителен бранш, както и търговците на дребно и пазарите, макар че комерсиалните центрове ще останат затворени.
Служителите в обществения бранш ще се върнат на работа, само че при строги правила за обществено разграничаване. Парковете, пристанищата и детските площадки ще останат затворени до втората фаза.
Според ограниченията за изолираност, жителите на Кипър могат да напущат дома си единствено един път дневно, единствено в случай че е неотложно и за всяко пътешестване е належащо да получат позволение от управляващите посредством SMS. От понеделник т.е. 4 май ще им бъде позволено да излизат три пъти дневно, сподели Анастасиадес. Полицейският час ще остане в действие, само че началният час ще бъде преместен с един напред, в 22:00 часа.
От 21 май всички ограничавания за придвижване ще бъдат отстранени, добави Анастасиадес. Ресторантите, кафенетата и питейните заведения навън също ще проработят от 21 май, както и бръснарниците, фризьорските салони и козметичните салони.
Учениците в последната година на междинното учебно заведение в държавните и частните учебни заведения ще се върнат в клас от 11 май.
Кипърците още веднъж ще могат да посещават многочислените плажове на острова от 1 юни.
Забрана за религиозни събирания, която бе наложена по време на гръцкия православен Великден в средата на април, също ще бъде облекчена. Групи с по-малко от 10 души ще бъдат допускани в местата за поклонение от понеделник, а религиозните служби ще бъдат обновени за обществеността от 1 юни.
В проекта не загатва повторното отваряне на летищата и хотелите. Забраната за полети е въведена доникъде на май, като единствено кипърски жители и поданици имат право да влизат в страната и са изправени пред карантина при идването си.
Морските пристанища ще работят още веднъж от 1 юни, само че пасажерите от круизните кораби няма да могат да слизат на брега.
Република Кипър е записала 843 случая на новия ковид, в това число 15 смъртни случая от началото на март и 148 оздравели, съгласно Wolrdometers. Севернокипърската турска република, регистрира 108 случая, в това число 4 смъртни случая.
Още: " Първи данни за над 1 000 000 оздравели от ковид, Русия става все по-голям акцент "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР