Кипър отново играе в „първа група” на страните с надеждни

Кипър отново играе в „първа група” на страните с надеждни ...

Мощен вот на доверие за Кипър от международните капиталови пазари.


Кипър отново играе в „първа група” на страните с надеждни финанси и икономика. Завръщането му стана възможно, след като международната агенция Standard & Poor's повиши в петък /14 септември/ кредитния му рейтинг от „BB + / B” до „BBB- / A-3” със стабилна перспектива, с което го качи в инвестиционен клас. Кипърското правителство се възползва веднага от новия си статут и още във вторник /18 септември/ издаде емисия 10-годишни облигации на стойност 1.5 млрд. евро. Международните финансови пазари реагираха с мощен вот на доверие към кипърската икономика, като търсенето на кипърските книжа достигна 5.7 млрд. евро.

Като „по поръчка” решението на Standard & Poor's да актуализира държавния рейтинг на Кипър до инвестиционен клас завари над 100 чуждестранни финансисти, банкери и бизнесмени от 20 страни на провежданата на острова трета годишна „Среща на върха” на инвеститорите /Cyprus International Investors Summit/. Точно на нея Кипърската агенция за насърчаване на инвестиците убеждаваше партньорите си в бизнес предимствата на страната и че тя е отлична инвестиционна дестинация. Още по тематаИскът за обявяване на "Олимпик" в ликвидация влиза в съдебната зала в КипърКипър: Държавата ще субсидира кредитни длъжнициКипър казва сбогом на „банката с човешко лице”

Положителните тенденции в икономиката и банковата система на Кипър, отбелязани в становището на международната рейтингова агенция, дойдоха и да потвърдят разчетите на правителството в приетия само два дни по-рано от него проект на държавен бюджет за 2019 г.

Решението на Standard & Poor's предизвика

истинска еуфория

в Кипър. Важното му значение бе сравнявано единствено с излизането на страната от меморандума с „тройката” международни кредитори през 2016 г., след тежката криза и рестриктивна спасителна програма.

Президентът Никос Анастасиадис приветства решението, като видя в него „най-силното потвърждение за разумното управление, което следвахме и продължаваме да следваме”.

„Вот на доверие” в икономиката и официално „признание”, че публичните финанси са поставени на здрава основа, го нарече финансовият министър Харис Георгиадис, който в събота сутринта, само часове след официалното съобщение на Standard & Poor's, свика извънредна пресконференция, за да отбележи успеха на страната. „Завръщането на Кипър в инвестиционен клас укрепва икономическите перспективи на страната и изпраща положителен сигнал към международната инвестиционна общност за насърчаване на по-нататъшни инвестиции и икономическа активност, което ще повиши стандарта на живот за цялото население”, заяви министър Георгиадис. Решението на агенцията потвърждава възстановяването на доверието към страната на много взискателните международни пазари и оправдава „тежките политически решения, които правителството трябваше да вземе”, коментира още той.

„Положителната оценка на Standard and Poor's връща Кипър в категорията на надеждни икономики. По този начин ние сме възнаградени за усилията, които направихме заедно през последните пет години за възстановяване на икономиката”, посочи правителството в специално изявление.

Възторжената реакция на управляващите има своите основания, защото за актуализацията на кредитния си рейтинг Кипър плати висока цена. Трябваха му 7 години, за да измине целия път - през опустошителен финансов колапс, рестриктивен меморандум с „тройката” международни кредитори, безпрецедентно „подстригване” на банкови депозити, две затворени банки, трудно икономическо възстановяване.

Средиземноморската страна загуби достъпа си до международните капиталови пазари през май 2011 г. Само месеци по-късно, през януари 2012 г., Standard & Poor's стана първата агенция, която изпрати рейтинга на кипърските облигации в категорията „боклук”, сега тя стана и първата, която го реабилитира. До средата на 2012 г. другите две агенции за кредитен рейтинг направиха същото, което принуди правителството на тогавашния ляв президент Димитрис Христофиас през юни 2012 г. да поиска официално спасителна помощ от ЕС. Самото споразумение за нея бе подписано от новоизбрания тогава дясноцентристки президент Никос Анастасиадис през март 2013 г. Три години по-късно, през март 2016 г., Кипър излезе успешно от програмата за икономическо приспособяване, като за възстановяването си използва само 7,3 млрд. евро от гласувания от „тройката” заем от 10 млрд. евро. През това време Кипър претърпя поредица от 22 последователни понижения на кредитния рейтинг. При оценката на Standard & Poor's от септември 2017 г. само една стъпка го делеше от инвестиционния клас, където вече е сега.

Актуализацията на държавния рейтинг на Кипър Standard & Poor's аргументира с резултатите от редица мерки за

оздравяване на банковия сектор и икономиката,

предприети от правителството в Никозия. Тя вижда „положителни скорошни стъпки по отношение на банковата система”, включващи финансова подкрепа и законодателни промени. Те са довели до значително намаляване на необслужваните заеми, подобрили са функционирането на сектора и вероятно ще улеснят по-нататъшните усилия за възстановяването му, смятат аналитиците на Standard & Poor's.
123»-->Още по темата:АнализиBank of Cyprusикономиката на КипърCyprus International Investors SummitКипърската кооперативна банкаHellenic Bank

Последни новини Преглед на печата за 25 септемвриПреглед на печата за 25 септемвриСъоснователите на Instagram напускат компаниятаСъоснователите на Instagram напускат компаниятаНови сътресения в администрацията на Тръмп натежаха върху Wall StreetНови сътресения в администрацията на Тръмп натежаха върху Wall StreetЦената на петрола сорт Брент достигна най-високото си ниво от ноември 2014 г.Цената на петрола сорт Брент достигна най-високото си ниво от ноември 2014 г.1Експерт: Неолиберализмът в Европа залязваЕксперт: Неолиберализмът в Европа залязва3видеоH&M не плащала справедливо на работниците си по света, включително в БългарияH&M не плащала справедливо на работниците си по света, включително в БългарияСакскобургготски е разочарован от отношението към него заради двореца Сакскобургготски е разочарован от отношението към него заради двореца "Врана"7Драги очаква ЕЦБ да запази лихвите на настоящите нива поне до лятото на 2019 г.Драги очаква ЕЦБ да запази лихвите на настоящите нива поне до лятото на 2019 г.1PSA Group преминава към пълна електрификацияPSA Group преминава към пълна електрификация3 Още по тематаКипър: Държавата ще субсидира кредитни длъжнициКипър: Държавата ще субсидира кредитни длъжнициКипърската икономика отбелязва по-висок от очаквания растежКипърската икономика отбелязва по-висок от очаквания растежЛуксозните имоти в Кипър предоставят паспорт за слънцетоЛуксозните имоти в Кипър предоставят паспорт за слънцето1Кипър и Израел търсят решение в спора за газовото находище Кипър и Израел търсят решение в спора за газовото находище "Афродита"Пазарът на луксозни имоти в Кипър процъфтяваПазарът на луксозни имоти в Кипър процъфтяваКипърски курорт обяви война на пияните млади британски туристиКипърски курорт обяви война на пияните млади британски туристи1Кипър обяви война на необслужваните заемиКипър обяви война на необслужваните заемиСАЩ засилват присъствието си в Кипър на фона на споровете за проучванията за газСАЩ засилват присъствието си в Кипър на фона на споровете за проучванията за газТурция отхвърли обвиненията на Кипър, че блокира проучванията за газ в регионаТурция отхвърли обвиненията на Кипър, че блокира проучванията за газ в регионаКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментар
Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар!
 ИзпратиНапиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!Напиши коментар
Още от Свят Мощен вот на доверие за Кипър от международните капиталови пазариМощен вот на доверие за Кипър от международните капиталови пазариНови сътресения в администрацията на Тръмп натежаха върху Wall StreetНови сътресения в администрацията на Тръмп натежаха върху Wall StreetЦената на петрола сорт Брент достигна най-високото си ниво от ноември 2014 г.Цената на петрола сорт Брент достигна най-високото си ниво от ноември 2014 г.НАЙ-ЧЕТЕНИ|НАЙ-КОМЕНТИРАНИНови сътресения в администрацията на Тръмп натежаха върху Wall StreetЦената на петрола сорт Брент достигна най-високото си ниво от ноември 2014 г.1Brexit без сделка ще засегне ТИР-ове, авиокомпании и домашни любимци7Червена вълна заля европейските борси заради новата ескалация на търговския спор1Без изход? Митата могат да се превърнат в "новото нормално"16Русия разглежда проект за създаване на станция на Луната16Brexit без сделка ще засегне ТИР-ове, авиокомпании и домашни любимци7BGONAIR.BGДа посетиш Да посетиш "Октоберфест"... Скъ

Източник: investor.bg