Кипър очаква подкрепа от партньорите си от ЕС срещу Турция,

...
Кипър очаква подкрепа от партньорите си от ЕС срещу Турция,
Коментари Харесай

Кипър очаква подкрепа от партньорите си от ЕС срещу Турция на срещата на върха

Кипър чака поддръжка от сътрудниците си от Европейски Съюз против Турция, съобщи през днешния ден кипърският външен министър преди планувана среща на Европейски Съюз за разискване на възможни наказания против Анкара във връзка със спор за морските запаси, оповестява Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията напомня, че напреженията в Източното Средиземноморие се чака да бъдат разисквани на среща на върха на водачите от Европейски Съюз на 1 и 2 октомври.

"Кипър разчита на Европейски Съюз и на своите сътрудници за взаимност в деяние ", съобщи кипърският външен министър Никос Христодулидис след среща с испанския си сътрудник Аранча Гонсалес Лая.

"Конкретно отстояване на нашите общи полезности и ползи и използване на нашите лични решения е от значително значение ", добави той.

Кипър не дава единодушието си за наказания на Европейски Съюз против Беларус, тъй като желае по-твърди ограничения от страна на съюза против Турция, която той упреква в нарушение на морските му права. Гърция поддържа позицията на Кипър.

Високопоставени дипломати от Европейски Съюз показват, че е малко евентуално Европейски Съюз да удовлетвори настояванията на Кипър, откакто Анкара се съгласи на договаряния с Гърция по обособен, само че подобен въпрос.

Турция разположи два кораба за изследвания в две обособени зони в Източоното Средиземноморие тази година, предизвиквайки остри митинги от страна на Кипър и Гърция. За една от зоните Атина твърди, че попада в континенталния й шелф, а за другата претендира Никозия. И в двата случая Анкара също упорства, че има пълномощия.

Докато корабът, ситуиран наоколо до Гърция, бе отдръпнат от Турция, с цел да се даде опция за проучвантелни диалози сред двете съюзнички от НАТО, то корабът наоколо до Кипър - "Барбарос Хайредин Паша " - към момента работи югоизточно от острова.

"За страдание... сигналите за деескалация не са разширени до Кипър ", уточни Христодулидис.

Лая сподели, че е нужен разговор за решение на казуса, а не едностранно деяние. "/Това/ е, което Испания предлага сред Гърция и Турция и което Испания предлага сред Кипър и Турция ", сподели тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР