Кипър обяви в четвъртък, че е подписала първата си сделка

...
Кипър обяви в четвъртък, че е подписала първата си сделка
Коментари Харесай

Кипър подписа газова сделка с енергийни гиганти

Кипър разгласи в четвъртък, че е подписала първата си договорка за употреба на природен газ на стойност 9,3 милиарда $ с консорциум, формиран от колоса Shell, основаната в Съединени американски щати Noble и израелската компания Delek.
" Noble Energy, Shell и Delek в този момент имат в ръцете си първия лиценз за употреба, възложен от Република Кипър, с цел да могат да комерсиализират находището ", съобщи министърът на енергетиката Джордж Лакотрипис, малко след подписването на съглашението, представен от БГНЕС.
25-годишният лиценз е за газовото находище „ Афродита “, първото намерено отвън Кипър от основаната в Тексас Noble Energy през 2011 година Счита се, че съдържа над 113 милиарда кубически метра газ.
Подписването на договорката идва откакто кабинетът утвърди проверки на съглашение за шерване на производството, направено по искане на фирмите заради забележителен спад на цените на въглеводородите от средата на 2014 година
Преработката на контракта за произвеждане значи, че Никозия би трябвало да получава средногодишен приход от 520 милиона $ за 18-годишен интервал.
Лакотрипис съобщи, че според новата договорка консорциумът е задължен да съблюдава късия период, с цел да стартира извличането на газовите ресурси - и генерирането на доходи - до 2025 година
През февруари ExxonMobil и Qatar Petroleum откриха още по-голям запас от природен газ край крайбрежията на Кипър, притежаващ почти до двапъти повече газ от „ Афродита “.
Италианската ENI и Total от Франция също вземат участие интензивно в изследването за петрол и газ отвън Кипър.
Република Кипър, държава-членка на Европейски Съюз, продължи напред с изследването на офшорните енергийни запаси, макар краха на договарянията през 2017 година за преустановяване на продължаващото десетилетия разделяне на средиземноморския остров.
Това разгневи Турция, която от 1974 година разполага с войски в Северен Кипър. Тогава Турция окупира една трета от острова в отговор на прелом, проведен от от военната хунта, ръководеща Гърция.
Турция стартира обособени проучвателни интервенции в изключителната икономическа зона на Кипър, вследствие на което Европейски Съюз утвърди правна рамка за наказания против лица и компании, участващи в тези интервенции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР