Киното влиза в учебната програма на все повече страни и

...
Киното влиза в учебната програма на все повече страни и
Коментари Харесай

Киното и артистичното образование в училище срещу чалга културата

Киното влиза в образователната стратегия на от ден на ден страни и огромна заслуга за това има многоезичната онлайн платформа CinEd. Тя предлага сбирка от филми за деца и младежи от 6 до 19 – годишна възраст и педагогичен материали за прилагане от учители в практиката и методите им към учениците.

Над 1000 учители от 30 градове на 8 европейски страни към този момент са въведени в педагогиката на CinEd.

„ Вече над 2500 български възпитаници са посетили прожекциите на качествено европейско кино и са взели участие в полемики и спомагателни действия съгласно възрастта си. Над 50 са подготвените учители “ – споделят специалистите Ралица Асенова и Василена Баджарова, които са моторът на програмата у нас.

На 17 януари във Френския институт в София ще се организира кръгла маса на тематика „ Киното и артистичното обучение в учебно заведение. Ситуации, проблеми и вероятности в България и Европа “. Тя е част от годишния семинар на европейската стратегия CinEd. Експерти, учители и експерти в региона на киното ще се срещнат, с цел да обменят опит, да разясняват положителни практики и да научат освен това за европейските културните политики в тази област и по какъв начин могат да се приспособяват у нас. Очакват се показали на всички свързани с тематиката министерства, ведомства, институции и Столична община. 

В някои страни въвеждането на киното в образователната стратегия към този момент се трансформира в народен приоритет по този начин, както е във Франция. Пример за това са Португалия и Финландия, от ден на ден Румъния, където тамошният кино център към този момент финансира плана.

Един от най-мотивираните учители за включването на киното в образователната порграма у нас, е Даниел Симеонов, учител по британски в ОУ „ Неофит Рилски “ в село Дерманци. „ Заниманията с кино, които провеждам в с. Дерманци, затвърдиха убеждението ми, че концепцията за кинообразование не е следващата износена рамка за познания и за педагогичен, дидактически и всевъзможни други „ купешки “ модели да се харесаме на учениците. Виждам с очите си, че кинообразованието може да бъде модел за подбудителство към познание и подреденост на света. Най-ценното му преимущество е, че неговият инструментариум за връзка е постоянно настоящ и на процедура - безконечен. Освен това да не забравяме, че образният роман е доста по-близо до естествения метод на другарство през днешния ден, когато децата и тийнеджърите боравят повече с видео, в сравнение с с писмени текстове “. 

CinEd продължава с цялостна мощ и през 2018 година В платформата ще бъдат качени 3 нови кино лентата със съответните педагогичен и методически материали към тях. Очаква се броят на проведените досега 500 прожекции в другите страни да нарасне двойно и страстта на киното да влезе в още повече класни стаи.

Българските сътрудниците по плана са уверени, че построяването на усет е развой, който трае години, би трябвало да се стартира от най-ранна възраст и включването на киното в образователните стратегии е една от противоотровите на пошлостта, труфя и чалга – културата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР