Киното се включи в безпрецедентната изолация на Русия: скоро зрителите

...
Киното се включи в безпрецедентната изолация на Русия: скоро зрителите
Коментари Харесай

Руснаците вече ще гледат само руски филми

Киното се включи в невижданата изолираност на Русия: скоро феновете в голямата страна ще могат да гледат единствено съветски филми, оповестява кинокритикът на опозиционния сайт Medusa и основен редактор на сп. " Исскуство кино " Антон Долин. 

Първи тази стъпка направиха Walt Disney, които допреди дни имаха мощно поделение, основано в Москва. Но те отхвърлиха да покажат на съветските деца и родители своята нова анимация " Мей алената панда ", а часове по-късно образецът им бе последван и от другите огромни студиа. 

" Като се има поради непредизвиканото навлизане в Украйна и трагичната  хуманитарна рецесия, стопираме да разпространяваме филмите си в киносалоните в Русия, в това число идния " Мей, алената панда " на Pixar “, съобщи техният представител. " Ще вземаме бъдещи бизнес решения въз основа на разрастващата се обстановка. Междувременно, предвид мащаба на зараждащата се бежанска рецесия, ние работим с нашите сътрудници от Неправителствени организации за даване на незабавна помощ на бежанците — филантропична и друга ". 

На собствен ред Warner Bros спря разпространяването на големия си шлагер " Батман ", който трябваше да излезе на 3 март, четвъртък. Решението бе взето след мощни съмнения, защото Русия е един от десетте най-доходни кинопазара в света. " В светлината на филантропичната рецесия в Украйна WarnerMedia стопира стартирането на " Батман " в Русия “, заяви говорител на студиото. " Ще следим по какъв начин се развива обстановката. Надяваме се на бързо и спокойно разрешаване на тази покруса. "

В протеста се включиха и от Sony, чийто " Морбиус " трябваше да дебютира на съветски екран на 24 март. Компанията приключи и прожекциите на дебютиралите седмица-две по-рано " Смърт край Нил " по Агата Кристи и " Uncharted: Извън картата ".

Нито една от фирмите не прецизира какъв брой дълго ще продължи възбраната - това зависи от " интернационалното състояние " и развоя на военните дейности. Но Русия е един от огромните кинопазари в света и доходоносна територия за холивудските продукции, които в последно време срещат съществени проблеми с реализацията в Китай. Големият шлагер на 2021 година " Спайдърмен: няма път към дома " например е бил гледан от над 10 милиона руснаци и е спечелил повече от 46 милиона $ за два месеца, написа Антон Долин.

А не щеш ли и Motion Picture Association - главният лобист за огромните студия и Netflix, публикува своя коментар за нахлуването. " Асоциацията за кино подкрепя международната общественост в отстояването на върховенството на закона и осъждането на съветската инвазия в Украйна. От името на нашите компании-членки, които управляват филмовата, телевизионната и стрийминг промишленост, ние показваме най-силната си поддръжка за представителите на креативната общественост на Украйна, които, както всички хора, заслужават да живеят и работят в мир “, се споделя в изказването на MPA. " Ще продължим да следим обстановката, като работим в тясно съдействие с нашите членове и сътрудници в целия световен креативен бранш. "

Съобщенията от холивудски студия в понеделник последваха решението на ЕС от уикенда да изхвърли Русия от световната банкова система SWIFT.   Без SWIFT студиата практически не са в положение да получат назад парите си от своите съветски сътрудници дистрибутори. 

Няма подозрение, че по-малките и самостоятелни студиа ще последват образеца на Disney, Warner и Sony. А съветските салони ще бъдат принудени да прожектират единствено нови и остарели съветски филми. Това може би не наподобява чак такъв проблем в кратковременен проект, само че комплицираната политическа и икономическа обстановка мигновено изхвърля кинопроизводството (и изобщо културните дела) от листата с национални цели, предизвестява Долин. А коронавирусната рецесия към този момент сподели, че единственото, което притегля публиката и движи бизнеса на киносалоните в голямата страна, са филмите импорт, добавя той. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР