Киното и модата винаги са вървели заедно в един лек

...
Киното и модата винаги са вървели заедно в един лек
Коментари Харесай

10 от най-емблематичните рокли в киното

Киното и модата постоянно са вървели дружно в един лек и обаятелен флирт. Костюмите в един филм са толкоз значими за внушението на режисьора, демонстрират усета му към епохата, към вътрешния свят на героя. Понякога костюмите са самият воин - въплъщават го изцяло повече, в сравнение с репликите, самата " игра " могат да покажат.

Следващите рокли са единствено част от някои от най-великолепните екранни наличия на модата. Велики дизайнери са ушили част от тях, други са дело на експертите в сектора - костюмните дизайнери. Но едно е несъмнено - те са неразривна част от филмите си, от кино историята ни, от това, което назоваваме мода. Средството да показваме личността си.

Анита Екберг в " La dolce vita "
Танцуващата във фонтана Силвия (Анита Екберг) носи превъзходна черна рокля, която не прикрива нищо от пищността й. Роклята, сцената, самата Силвия са фриволни, витални и тяхното единение крещи единствено едно " Обичам живота! Животът е сладостен "



Одри Хепбърн в " Breakfast at Tiffany's "
Истинска фешън икона, Одри Хепбърн е обожавана от дизайнерите - тя има вродена грациозност, красива стойка и очарователна усмивка. В " Закуска в Тифани " се разхождат някои от най-красивите рокли в киното, само че дългата черна рокля и нанизът перли става същински фетиш в модата. За нейната героиня тя показва устрема й към разкош и добър живот, само че по един доверчив метод. Защото те е Одри Хепбърн и при нея нищо не е грозно.



Вивиан Лий в " Gone with the wind "
В " Отнесени от вихъра " Скарлет О'Хара е жена с непреклонен и борбен темперамент. Тя върви самоуверено към задачите си и не отстъпва пред нищо. Зелената рокля е знак навръх това, на нейната досетливост, когато желае да реализира нещо. Направена е от зелените пердета на имението Тара и фактически изиграва своята роля. А Скарлет получава своето.



Джейн Бъркин в " La piscine "
Джейн Бъркин е иконата на 60-те. Тя носи минито с такава непрестореност, от нея се излъчва толкоз съблазън и непорочност по едно и също време, че нейният персонален жанр на обличане повлиява цяло потомство. В " Басейнът " тя носи нищожна плажна рокля, която показва по едно и също време сексапил и непорочност. Точно нужните съставки за забъркването на любовния триъгълник сред нея, Роми Шнайдер и Ален Делон.



Мишел Пфайфър в " Scarface ".
В тази кинокласика Мишел Пфайфър е приятелката на Тони Монтана (Ал Пачино). Гангстерската принцеса върви полугола през съвсем целия филм с рокли, сходни на тази. Нейната разголеност обаче не излъчва оня съблазън, който би могло да се чака. Тя е като куха кукла - безразлична, отегчена, цинична. Точно същото страшилище като Тони.



Джулия Робъртс в " Pretty woman "
Съвременната приказка за Пепеляшка също събира някои невероятни тоалети. Филмът е цялостен шлагер и поради визията на Джулия Робъртс, а тя е деликатно премислена по този начин, че да отразява и нейната трансформация. Червената рокля с голи плещи е контрапункт на синята рокля на Пепеляшка. Тя разкрива една уверена, съвременна жена, която преди малко е разкрила себе си, значимостта на своята женственост.



Кари Фишър в " Star Wars "
Може би най-странната рокля, която е виждало киното, и то в подобен кино фетиш за няколко генерации. Покриващата цялото тяло бяла рокля е повече от чудноват избора за една принцеса. Но Лея не е и каквато и да е принцеса. Всъщност роклята може да бъде прегледана и в един различен подтекст - в придвижването за равноправност през 80-те. Тази принцеса не разчита на сексапила и хубостта си, с цел да бъде воин. Тя има задоволително гении и дух, с цел да се трансформира в знак на модерната жена.



Шарън Стоун в " Basic instinct "
Още една бяла рокля, само че на противоположния полюс. Бялата рокля на Катрин и тази сцена, в която тя изиграва немалка роля, са едни от най-разпознаваемите в киното. Минито, което прелестно обрисува тялото й, е единствената дреха, която тя носи по време на разпита. Когато тя кръстосва крайници, се вижда, че няма долни дрехи. Роклята символизира половата настъпателност на Катрин и в това, че е бяла няма нищо почтено.



Хелена Бонъм Картър в " Fight club "
Още един паметен филм и още една изумителна рокля. " Боен клуб " е филм, знак на края на хилядолетието, удря плесници по консумеризма и бездушието ни, не дава никакви очаквания за блестящия нов век, а бълва токсичен, черен цинизъм. Роклята на Марла е в действителност втора ръка, взета от заложна къща и в миналото е била на шаферка. Сега розовият шифон е замърсен, измачкан, със собствен тъмен сексапил - тъкмо като героинята, която я носи.



Кийра Найтли в " Atonement "
Зелената копринена рокля на Сесилия е смущаваща. Цветът й е изменчив, излъган, тъканта играе по слабоватото и ръбесто тяло на героинята, която я носи. Всичко това се отнася и за сцената, в която взе участие. Ключовата сцена, която завърта всички в една шеметна игра на виновност, възмездие и реванш. Този цвят се смята в киното за неуместен за гледане, сложен за идентификация, само че в тази ситуация е гениално решение на режисьора. Завистта на сестрата, разстройването, психическата игра сред героите и последвалите събития се концентрират в една зелена рокля.



На корицата - истинските скици за " Закуска в Тифани на Едит Хед
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР