Кинопродуцентите Павлина Желева и Георги Чолаков, основатели на Геополи филм“,

...
Кинопродуцентите Павлина Желева и Георги Чолаков, основатели на Геополи филм“,
Коментари Харесай

Кинопродуценти се срещнаха с млади варненски кинематографисти

 Кинопродуцентите Павлина Желева и Георги Чолаков, създатели на " Геополи филм “, които са и измежду гостите на ХVIII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, посетиха ЦПЛР - Общински детски комплекс, гр. Варна. Целта на гостуването им бе да разкрият тайните на специалността " продуцент “ пред възпитаниците на кино школа " Братя Люмиер ". Поканата за гостуването им пристигна от Елица Матеева, началник на младите кинематографисти в ОДК.

Павлина Желева е изявен кинокритик. Тя написа за български и задгранични реномирани издания. Преди да се трансформира в точното око зад камерата Чолаков е приключил радиофизика и електроника в Софийски университет. Варненската аудитория помни техните игрални филми " Шантав ден “, " Прима примавера “, " Реквием за госпожа Й “, " Чудо “ от фестивалите " Любовта е полуда “ и " Златна роза “, където лентите получават влиятелни оценки. Освен пълнометражни игрални филми двамата са продуцирали планове от сферата на документалното кино и анимацията. Павлина Желева обясни на младежите правилата на европейското кино продуциране, които се разграничават от разпоредбите на Холивуд. Разказа им за политиката за развиване и подкрепяне на националното кинопроизводство във Франция, както и в някои балкански страни.

Георги Чолаков, който преди няколко години бе шеф на Националния кино център, показа свои хрумвания за промени в родното кинопроизводството и разкри пътищата за финансиране на български кино. Гостите обясниха какво би трябвало да съдържа един план при търсене на партньор-продуцент. Децата получиха инструкции за разликите сред анотация, синопсис и трийтмънт, а също по този начин последователно вникнаха в проблемите на актуалната кино драматургия.

Павлина и Георги се завърнаха и в далечната 2004 година, когато продуцират дебютната лента на режисьорката Силвия Пешева. Двамата споделиха забавни случки от снимачната площадка и работата с актьорите Коста Цонев и Весела Казакова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР