Киномания представя най-новия филм на руския режисьор Андрей Кончаловски Грехът

...
Киномания представя най-новия филм на руския режисьор Андрей Кончаловски Грехът
Коментари Харесай

Показват Грехът на Микеланджело на Киномания

Киномания показва най-новия филм на съветския режисьор Андрей Кончаловски " Грехът на Микеланджело ". Заснет в Италия, филмът пресъздава по майсторски метод най-вълнуващите моменти от живота на ренесансовия талант. Световната премиера на лентата беше преди дни, директно преди закриването на 14-ия кинофестивал в Рим. Премиерата за България ще бъде в зала 1 на НДК на 5 декември от 19:00 ч.
Руско-италианската копродукция обгръща най-продуктивния интервал на огромния италиански художник в миг, в който той основава стенописите на Сикстинската шапка и една от най-известните си произведения - Статуята на Давид. Въпреки че показва значими моменти от живота на Микеланджело, Кончаловски акцентира, че концепцията му не е да направи биографична творба в дословния смисъл на думата.
" Не считам, че това, което ще видят феновете, е характерен биографичен филм. Преди 50 години дружно с режисьора Андрей Тарковски написахме сюжета за кино лентата " Андрей Рубльов ", който демонстрира живота на средновековния художник, само че все пак няма сцена по какъв начин той изографисва икона. Това не е типичният биографичен филм. В него няма любовна история. Той просто загатва за това какъв е бил неговият живот. Едва в края на кино лентата са показани творбите на Рубльов, които до известна степен биха могли да бъдат отражение и на нашето съвремие. След като написах сюжета на „ Грехът на Микеланджело " в действителност разбрах, че това е един тип продължение на Рубльов ", споделя Кончаловски.
Филмът показва по трогателен метод епохата на Ренесанса и по-конкретно живота във Флоренция при започване на 16 в.
" Исках да покажа освен какъв е Микеланджело, само че и публиката да усети цветовете и ароматите от неговото време, които са постоянно кървави и жестоки, само че изпълнени с ентусиазъм и хубост ", добавя Кончаловски.

Въпреки че е утвърден талант измежду съвременниците си, Микеланджело Буонароти е докаран до беднотия и безсилие от напъните си да приключи тавана на Сикстинската шапка. Когато папа Юлий II – неговият гарант и глава на дворянската фамилия Дела Ровере, умира, Микеланджело е захласнат от търсенето на най-хубавия мрамор, с цел да приключи неговата гробница. Лоялността на създателя е подложена на тестване, откакто Лъв X от съперничещата фамилия Медичи, се възкачва на папския престол и му разпорежда примамлива нова поръчка – фасадата на базиликата Сан Лоренцо. Принуден да лъже, с цел да има благоразположението и на двете семейства, Микеланджело е все по-изтерзан от съмнения и халюцинации, което го води до безпощадна преоценка на личните му морал и артистични провали.
" Грехът на Микеланджело " е вълнуващ размисъл за мъката и екстаза на персоналното великолепие, както и за проникновената човечност оттатък легендата на Ренесанса.
Ролята на Микеланджело Буонароти е изиграна от артиста Алберто Тестоне, който с изключение на с добра актьорска игра, впечатлява и с поразителната си аналогия с италианския художник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР