Киномания 2019 стартира на 14 ноември в зала номер едно

...
Киномания 2019 стартира на 14 ноември в зала номер едно
Коментари Харесай

„Засукан свят“ на Куркински открива Киноманията

Киномания 2019 започва на 14 ноември в зала номер едно със „ Засукан свят “ на Мариус Куркински – екранизация по едноименния роман от сборника „ Диви разкази “ на Николай Хайтов. „ Заставам зад кино лентата с цялото си сърце и полезностите, които нося “, показа Куркински пред медиите, който играе дружно с Камен Донев, Ана Пападопулу, Виктория Колева, Вяра Коларова, Велислав Павлов, Димитър Николов, София Бобчева и Димитър Рачков. Във фокуса е ориста на Милю – дребният човек, който в целия си живот се бори със засукания свят и най-после в момент на прояснение осъзнава: „ Не може то така, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се натрупа! Живот да се изживее! ”. Филмовата гледка ще продължи до 28 ноември, а акцентите в програмата са повече от любопитни.  Киномания 2019 ще предложи на своята аудитория на половина повече страсти с първото издание на „ Танц филм фест “, който предшества фестивала, по тази причина и от НДК назовават това издание 33 ½. „ А „ Засукан свят “ е филм-послание и ние от НДК бяхме твърдо уверени, че точно с него би трябвало да открием Киномания “, акцентира Борислав Велков, ръководител на Съвета на шефовете. Тази година уредниците организират специфична акция „ Гледай “, инспирирана от откриващия филм „ Засукан свят “, с която целят  посредством цитати от кино лентата и описа, както и загадъчни визии с очите на актьорите, да привлекат вниманието на аудиторията.  Да гледаме с отворени сетива, да гледаме през очите на другия и да се вглеждаме повече в детайлите са единствено някои от посланията на откриващия филм. А киноизкуството е оня магичен обектив, през който гледаме една история, а виждаме себе си, уверени са от екипа на Киномания.

Сред акцентите в програмата на 33 ½ издание на Киномания е и „ Нарисувай ми горест “ – вечер на Тео Ушев. На 17 ноември от 19 в зала едно на НДК ще станем очевидци на две събития – българската премиера и единствена прожекция на кино лентата на Тео Ушев „ Физика на тъгата “ по едноименния разказ на Георги Господинов. Филмът имаше преди седмица своята международна премиера на фестивала в Торонто, а през вчерашния ден беше отличен със специфична премия в категория „ Късометражно кино “ от влиятелния интернационален фестивал. За най-новия си филм Ушев споделя, че не следва прецизно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм-лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, мемоари, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се фантазии нацяло едно потомство, обмислен през персоналния роман. Другото събитие, с което ще стартира вечерта, озаглавена „ Нарисувай ми горест “, е музикално-визуалният театър „ Четирите годишни времена ” на Вивалди. Проектът е осъществен от Токийския университет на изкуствата, като образните картини на четирите годишни времена са дело на четирима художници от Естония, Япония, Русия и България в лицето на Тео Ушев. Музикалното осъществяване онлайн в зала 1 на НДК ще бъде на Quatro отбор със солист Иван Пенчев. „ Възможността да показва пред българска аудитория в този кино-концерт двата ми най-амбициозни плана през последните 8 години, е голяма наслада и неспокойствие за мен. Надявам се за феновете той да бъде любопитно и забавно странствуване посредством картини и музика “, показа Тео Ушев.

Програматорите на Киномания Владимир Трифонов и Хермина Азарян показаха и премиерните заглавия в зала 1: 16 ноември – „ Един дъждовен ден в Ню Йорк ”, режисьор Уди Алън; 23 ноември „ Болка и великолепие “, режисьор Педро Алмодовар, които към този момент дават поръчка за евентуални шлагери. Билети за филмите в зала 1 към този момент са в продажба на касите на НДК и на tickets.ndk.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР