Кинокритикът д-р Искра Димитрова ще получи специалната награда на София

...
Кинокритикът д-р Искра Димитрова ще получи специалната награда на София
Коментари Харесай

Кинокритикът д-р Искра Димитрова ще получи специалната награда на София Филм Фест

Кинокритикът доктор Искра Димитрова ще получи специфичната премия на София Филм Фест за своя принос към киното у нас.

Вече пет десетилетия доктор Димитрова е създател на профилирани текстове, отдадени на света на киното, а през 2019 година ще чества своята 75-годишнина.

Искра Димитрова приключва кинознание във ВГИК, Москва през 1967 година, пази дисертация на тематика „ Съвременната тематика в българското игрално кино “ и има следдипломна специализация в студия „ Чинечита “ в Рим през 1976. Тя е кинокритик, лекар на изкуствознанието и дълготраен редактор в списанията „ Филмови вести “, „ Филм “ и „ Филм фикс идея “; член на националните художествени комисии и журита на български фестивали във всички типове кино. Д-р Димитрова бе дълготраен основен редактор на уеб страницата на Съюза на българските кино дейци, а също и създател на стотици теоретични и критически изявления във всекидневния и профилирания щемпел.

„ През годините на прехода новото българско кино се оказа подложено на рискови тествания за самото му битие, което повече от естествено оставяше и продължава да оставя сякаш по-встрани осмислянето на филмовия развой, в случай че и доколкото го има при извънредно дребния брой създавани филми. Но въпреки и безпричинно малко, основаното до момента – с всички неоспорими креативен достижения или не до такава степен, въпреки всичко предизвика един фундаментален въпрос - дали креативното схващане в киното ни прозря тъкмо ценностната драма на така наречения ни преход?

Нали комунистическото общество, в което живяхме съвсем половин век, в действителност, подмени изконната визия за морал и добродетелност – за Добро и Зло - с Идеология. Направихме ли обаче опит да осмислим на екрана публичната ни некадърност към този момент над две десетилетия да си дадем сметка тъкмо за тази замяна, с цел да не сме все жертви на сходни подмени, въпреки и с друг знак, точно посредством надълбоко художествено прозрение в категориите Добро и Зло? Което, прочее, е задачата на всяко изкуство откак свят светува. Струва ми се, че към този момент това се реализира единствено ненапълно - и то основно на подсъзнателно равнище. Може би, тъй като игралното ни кино, в прочут смисъл и поколенчески, се изправи пред друга алтернатива, която простичко можем да формулираме като Арт или Пазар. “
Искра Димитрова за сп. „ Кино “, 2013

С признателност към напъните, които доктор Димитрова поставя посредством основаната от нея мрежа за поддържане на разпространението на всички значими вести, свързани със света на киното и неговото развиване в българската кино промишленост, екипът на София Филм Фест ще ѝ връчи специфичната фестивална премия на 17 март 2019, в 20.30 часа, в кино Люмиер, директно преди представянето на „ Сутиенът “ - най-новия филм на режисьора Файт Хелмер, в който взе участие именитият сръбски артист Мики Манойлович – и двамата специфични посетители на фестивала, както и прелестната Ирмена Чичикова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР