Кинофестивалът „Златната липа ще се проведе за 7-ми пореден път

...
Кинофестивалът „Златната липа ще се проведе за 7-ми пореден път
Коментари Харесай

Кинофестивалът „Златната липа“ се завръща през юни с 54 нови филма от Европа

Кинофестивалът „ Златната липа " ще се организира за 7-ми следващ път при започване на юни 2019 година и ще събере в Стара Загора кинотворци от цяла Европа. Фестивалната стратегия ще продължи от 1-ви до 5-ти юни, заяви основателят на фестивала и негов изпълнителен шеф, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. Почитателите на „ Златната липа " ще имат удоволствието да се впуснат в същински кино маратон от общо 54 игрални, документални и късометражни филми от 25 европейски страни.
Входът за прожекциите, както постоянно до момента, ще бъде изцяло свободен и безвъзмезден. Фестивалните събития и прожекции на филмите ще се случват в огромната зала на Държавна опера Стара Загора и в залата на библиотека „ Захарий Княжески ", които ще се трансфорат в киносалони. Окончателната стратегия към момента се прецизира и ще бъде оповестена в уеб страницата на фестивала http://thegoldenlinden.com доникъде на месец май.
Магдалена Ралчева благодари за поддръжката към фестивала от страна на община Стара Загора и разкри някои детайлности към тазгодишното киносъбитие в Града на липите:
- Г-жо Ралчева, в средата на април сме, до каква степен стигна подготовката по 7-то издание на Кинофестивала за ново европейско кино „ Златната липа "?
- Трябва да призная, че всяка година все по-добре се оправяме с организацията на фестивала, което евентуално е резултат от насъбрания 7-годишен опит. Надявам се, че и през 2019 година ще изненадаме прелестно нашите фенове с нови и качествени европейски ленти. Почти сме към края на нашата подготовка. Ясен е състава на журито, което ще прави оценка филмите от конкурсната стратегия. По традиция то ще бъде 5-членно и ще включва кинотворци от разнообразни европейски страни. Ще издам единствено, че от българска страна в журито ще бъде режисьорът Илиян Джевелеков, чийто филм „ Вездесъщият " предходната година завоюва „ Златна липа " за мъжка роля поради завладяващото осъществяване на артиста Велислав Павлов.


- Колко кино лентата пресяхте, с цел да съставите програмата на фестивала?
- Изгледахме повече от 200 кино лентата и продължаваме да получаваме още оферти. Това по едно и също време ни затруднява и ни радва, тъй като известността на фестивала ескалира с всяка минала година и дано това да продължава. Включихме в програмата 54 кино лентата от 25 страни, 9 от тях ще вземат участие в конкурсната стратегия. Дебют в „ Златната липа " ще създадат Исландия и Португалия с доста мощни заглавия, които ще бъдат в конкурсната стратегия и ще се състезават за статуетка в категориите „ Най-добър филм ", „ Най-добра актриса ", „ Най-добър артист ", „ Най-добър режисьор ", както и за специфичното отличие на Съюза на българските кино дейци. Според мен, всички филми са извънредно инстересни и съм сигурна, че нашите кинозрители също ще останат очаровани.
- Накъде е ориентиран погледът на европейските кинотворци през тази последна година, през която са създадени филмите от програмата на „ Златната липа 2019?
- Екзистенциалните тематики и битието на актуалния човек още веднъж са водещи в творчеството на европейските кинотворци. Интересен факт е, че в случай че предходната година акцентът пада върху облика на дамата и даже лентата, която завоюва премията за най-хубав филм - „ Божественият порядък " от Швейцария, разказваше за битката на дамите за правото им да гласоподават, то тази година фокусът е върху мъжете и техния опит да се оправят с живота в този толкоз комплициран и забързан свят. Къде сполучливо, къде не, те търсят метод да излязат спечелили в своята ежедневна борба за правото да бъдат себе си. Ще забележим мъже, които се пробват сами да отглеждат децата си, тъй като майката се е отказала да го прави. И мъже, които заразват фамилиите си и отпътуват да търсят щастието си зад граница. Трети се пробват да се върнат в фамилното гнездо и да бъдат положителни съпрузи, макар икономическата обърканост. Повечето от филмите в 7-то издание на „ Златната липа " рисуват комплициран психически портрет на актуалния мъж, който може да ни изуми с решителността си или да провокира удивление или състрадание със смиреността си.


- Доколко актуалното европейско кино е огледало на това, което се случва в Европа?
- Всички разказвачи на киноистории са тънки психолози и доста добре улавят най-наболелите и значими проблеми на европейското общество. Да, европейската кинематография е огледало на това, което се случва в Европа. Включително това важи и за българските филми, които ще видите по време на фестивала.
- Къде стои българското кино в тази разноцветна кинопалитра от Европа?
- „ Златната липа 2019 " ще покаже богата селекция от прелестни български филми. България ще бъде показана в конкурсната стратегия с кино лентата на Милко Лазаров „ Ага " - един от най-необичайните, красиви и изтънчено направени филми напоследък. Всички споделят, че на „ Берлинаре " феновете са били като хипнотизирани и никой не е станал от мястото си дълго време, откакто е свършила прожекцията. Сред българските заглавия са и „ Далеч от брега " на Костадин Бонев, дебютния филм „ Безкрайната градина " на театралния режисьор Галин Стоев, който дълги години работи във Франция, провокиращият „ Ирина " на надарената режисьорка Надежда Косева, който прави забавен портрет на българското общество посредством историята на млада жена от недодялан град, която става сурогатна майка. Тематиката във всички тези игрални филми е тъкмо огледало на това, което се случва и в България. Българската стратегия включва и още доста заглавия, измежду които и няколко извънредно любопитни документални и късометражни филми.
- Специалната премия за повсеместен принос в киното тази година в България ли ще остане или ще отпътува за чужбина?
- Специалната премия за повсеместен принос в киното ще бъде връчена и тази година на прочут и обичан от българите артист. Звезда с неговото име ще бъде открита в алеята на липите край постройката на Старозагорската опера и той ще засади своята липова фиданка. Все още не мога да кажа неговото име и дали статуетката ще остане в България или ще пътува зад граница.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР