Кинофестивалът в Кан и наградата Златната палма за най-добър филм

...
Кинофестивалът в Кан и наградата Златната палма за най-добър филм
Коментари Харесай

Кратка история на кинофестивала в Кан

Кинофестивалът в Кан и премията " Златната палма " за най-хубав филм са отваряли пътя към международната кино сцена на незнайни режисьори , придавали са спомагателен подтик в кариерата на одобрени кинематографисти и превръщали някои филми в класика.
 
Първата " Златна палма " е извоювана през 1955 година от американеца Делбърт Ман за сантименталната му драма " Марти ". Тази премия замества " Гран при ", която е присъждана годишно в интервала 1939-1954 година От 1964 година в Кан още веднъж има " Гран при ", а през 1975 година основната премия на фестивала още веднъж се назовава " Златната палма ".
 

Оттогава палмата е била давана на режисьори като Мартин Скорсезе за " Шофьор на такси ", Френсис Форд Копола за " Апокалипсис в този момент ", Анджей Вайда за " Човек от желязо ", Стивън Содърбърг за " Секс, неистини и видео " или Лукино Висконти за " Гепардът ".
 
Като една от най-престижните награди в света на киното " Златната палма " по предписание се дава на кинематографист за изцяло творчество или за филм, който отваря нови пътища в киното.
 

Спечелването на огромната премия в Кан може да не обезпечи касов триумф на кино лентата , само че да стане стъпка към номинацията за друга огромна кино премия - холивудските " Оскар " -и . Това се е случило да вземем за пример на режисьорите Терънс Малик, Михаел Ханеке и Джейн Кемпиън. -->
 

А новозеландката Кемпиън заема неповторимо място в историята на фестивала в Кан като първата жена режисьор, чийто филм ( " Пианото " ) е печелил " Златната палма ".
 
Само деветима кинематографисти са удостоявани два пъти с основната премия в Кан , съобщи ДПА.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР