КИНО ОДЕОН | В 20:00 часа започва прожекцията на режисьорската

...
КИНО ОДЕОН | В 20:00 часа започва прожекцията на режисьорската
Коментари Харесай

Акценти в програмата на София Филм Фест на 29 септември

КИНО ОДЕОН |

В 20:00 часа стартира прожекцията на режисьорската версия на „ Тенекиеният тъпан “ -  София Филм Фест продължава традицията да среща новите генерации с типичен филми!

Легендарният Фолкер Шльондорф ЛИЧНО ще показа удостоената със Златна палма `79 и Оскар `80 за най-хубав чуждоезичен филм своя творба, в особено видеообръщение пред публиката.

Заснет по едноименната книга на Гюнтер Грас, „ Тенекиеният тъпан “ споделя за възхода и рухването на Третия Райх, забелязан през очите на дребния Оскар. Той е неизмеримо момче. На своя трети рожден ден Оскар получава като подарък тенекиен тъпан и взима решение, което трансформира идващите 18 години от живота му. Вечно със своя тъпан, той безмилостно го бие постоянно когато нещо го ядоса. Когато един ден татко му се пробва да вземе барабана, Оскар открива още един собствен непредвиден гений – дарба да крещи по този начин високо, че стъклата в близост му се трансформират на сол.

От този миг Оскар към този момент знае по какъв начин да манипулира хората към себе си...

* * *

ДОМ НА КИНОТО |

В 20:45 часа стартира прожекцията на една от емблематичните произведения на Джим Джармуш, чиято премиера е в Кан `86 - „ Извън закона “, с присъединяване на Том Уейтс, Роберто Бенини и Джон Лури.

Историята наблюдава двама симпатяги неудачници, които се срещат в пандиза в Ню Орлиънс.

Към тях се причислява Роберто, чийто неприятен британски и мемоари от остарели филми по едно и също време ги нервират и забавляват. Накрая обаче точно този красноречив, оптимистично надъхан малък човек води двамината самопровъзгласили се за яки видове към свободата…

* * *

ДОМ НА КИНОТО|  

В 18:30 часа каним публиката на следващата прожекция от обичайна ни графа КИНО ГУРМЕ!

В името на положителния усет, към този момент 10 години екипите на София Филм Фест и Домейн Бойар оферират едно от най-изкушаващите събития на фестивала: КИНО ГУРМЕ!

„ В името на лозята “ е история, разказана от режисьора Шон Чистерна. В нея измъчен мъж осъзнава, че претърпява спешен интервал в живота си и взема решение да се върне в родния си град в Италия, с цел да се опита да открие кои са същински значимите полезности в живота му. Там той взема решение да възроди остарялото лозе на дядо си и да възобнови правенето на вино, като по този метод дава късмет на дребното градче Ачеренца да работи за бъдещето си, и дружно с това съумява да възвърне прекъснатите връзки сред членовете на фамилията си.

Главната роля е поверена на чаровния Джо Пантолиано.

* * *

КИНО ОДЕОН |

В 18:15 часа стартира прожекцията на „ Кандахар “, филм на майстора-разказвач Мохсен Махмалбаф. Филмът, почетен с Наградата на Екуменическото жури в Кан 2001 и номиниран за Златна палма, споделя за премеждията на младата журналистка Нафас, родена в Афганистан и избягала в Канада по време на гражданската война с талибаните.

В началото на кино лентата тя споделя историята си с водач на хеликоптер, който се пробва да я вкара незаконно в Афганистан.  Когато фамилията й е бягало оттова, по-малката сестра на Нафас е била ранена от мина и се е изгубила в паниката.

Сега, години по-късно, Нафас е получила писмо от сестра си. Тя й написа, че повече не може да живее при режима на талибаните и е решила да се самоубие при идващото слънчево затъмнение. Нафас има единствено три дни, с цел да успее да се вмъкне в страната и да стигне до град Кандахар, с цел да я спре. Забулвайки се с плътна бурка, с цел да влезе в Афганистан,

Нафас изживява персонално задушаващата липса на независимост, на която са подложени афганистанските дами.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР