Ким Йон-Чхол (ляво) и Майк Помпейо в Ню Йорк Представители

...
Ким Йон-Чхол (ляво) и Майк Помпейо в Ню Йорк Представители
Коментари Харесай

САЩ и Северна Корея обсъждат установяване на дипломатически отношения


Ким Йон-Чхол (ляво) и Майк Помпейо в Ню Йорк

Представители на Северна Корея и Съединени американски щати са разискали на срещата в Панминчжон опцията за определяне на дипломатически връзки между тях, съобщи ТАСС, базирайки се на южнокорейския вестник " Чунан илбо ".

Вестникът отбелязва, че по време на срещата с американски представители на 27 май в Панминчжон Северна Корея е поискала установяването на дипломатически връзки със Съединени американски щати, анулацията на настоящите по отношение на нея стопански наказания, а също по този начин и анулацията на плануваните за август военни учения на Съединени американски щати и Южна Корея.

Американската страна, съгласно изданието, желае от Пхенян да предприеме стъпки за цялостния, проверяем и необратим отвод от нуклеарната си военна стратегия. Конкретно става дума за изпращането в Съединени американски щати на част от севернокорейския нуклеарен боеприпас.

Вестникът показва, че разискването на тези въпроси може да продължи в Ню Йорк на договарянията сред държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо и заместник-председателя на Корейската трудова партия на КНДР Ким Йон-чхол, който е някогашен шеф на севернокорейското разузнаване,

Помпейо се срещна през вчерашния ден с Ким Йон-Чхол на вечеря в Манхатън, съобщи ДПА.

Първата среща сред двамата на американска земя продължи към час и половина, информация за наличието на диалога към момента няма.

" Добра работна вечеря с Ким Йон-Чхол в Ню Йорк довечера. Пържола, царевица и сирене в менюто ", написа Помпейо в Туитър.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс съобщи по-рано през вчерашния ден, че през днешния ден Майк Помпейо и Ким Йон-чхол ги чака " цялостен със срещи ден ".

Страните разискват последните мерки на срещата на върха сред КНДР и Съединени американски щати, показва организация Йонхап.

Министерството на финансите на Съединени американски щати преди беше присъединило Ким Йон-чхол в санкционни описи поради присъединяване му в активността по основаване на севернокорейското нуклеарно оръжие. Ръководителката на пресслужбата на Държавния департамент Хедър Науърт удостовери през вчерашния ден индиректно, че глобите по отношение на него са били анулирани по отношение на провеждането на договарянията.

" Спазени са всички нужни процедури ", разясни тя, отговаряйки на въпроси на публицисти по отношение на даването на представителя на КНДР на особено позволение за влизане в страната.

Както отбелязва вестник " Вашингтон пост ", Помпейо към този момент се е срещал с Ким Йон-чхол два пъти - през април и през май, когато пътува до Пхенян.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР