Ким Клайстерс смята, че талантът и професионализмът на Григор Димитров

...
Ким Клайстерс смята, че талантът и професионализмът на Григор Димитров
Коментари Харесай

Клайстерс: Случващото се с Григор показва колко натоварващ е тенисът


Ким Клайстерс счита, че геният и професионализмът на Григор Димитров са неоспорими, само че първата ни ракета ще би трябвало да се грижи доста добре за тялото си, в случай че желае да се показа добре на US Open. Носителката на четири трофеи от Големия шлем даде много дълго и забавно изявление за Eurosport, в което показа упованията си за шампионата при дамите, като разяснява и други настоящи тематики като отдръпването на Серина Уилямс и обстановката към Новак Джокович.

– Какви са упованията Ви за шампионата при дамите?

– В този интервал от сезона постоянно е забавно да забележим до каква степен всеки от играчите ще успее сполучливо да реализира прехода от трева към хард, както и кои са решили да си вземат къса отмора и надлежно другите, които са траяли да играят и към този момент стартират да се усеща изтощени. Все повече играчи стартират да страдат от контузии, което е обикновено, защото наближаваме края на сезона. Има няколко тенисистки, които проследявам с нараснал интересн от началото на сезона. Всички се чудят по какъв начин ще се оправи Ема Радукану, защото тя не е толкоз безапелационна през сегашния сезон, само че минлата година направи нещо историческо в Ню Йорк и това не трябва да се не помни. Ига Швьонтек е другата участничка, която наложително би трябвало да наблюдавате. Нямам самообладание да видя и Кори Гоф. Мисля, че с всеки идващ шампионат тя играе все по-зряло и интелигентно и не е надалеч времето, в което ще бъде сериозен кандидат за купите от Големия шлем. Ако би трябвало да посоча една своя персонална любимка, това е Гоф.

– В момента всички приказват за Серина Уилямс, защото US Open най-вероятно ще бъде последният шампионат в кариерата ѝ. С какво съгласно Вас тя способства най-вече за развиването на женския тенис?

– Мисля, че тя повлия освен не женския тенис, само че и на тениса като цяло. Нейното въздействие се усеща най-силно в Съединени американски щати и го знам от персонален опит, защото пребивавам тук. Дъщеря ми играе баскетбол и като цяло множеството ми близки и другари в Америка не се интересуват толкоз доста от тенис, само че когато Серина разгласи отдръпването си, към мен заваляха въпроси отвред – всички желаят да споделя някакви взаимни мемоари с нея и ме питат по кое време ще играе, с цел да могат да си купят билет. В Съединени американски щати в действителност обожават Серина, както и в останалата част от света, само че тук нещата са на друго равнище. Фактът, че Серина приказва намерено за всички предизвиактелства, през които е минала, е нещо доста значимо. Това е едно от нещата, които я трансфораха в модел за подражателство. Мисля, че първият ми мач против нея беше през 1999 година Невероятно е, че тя е в Тура към този момент толкоз доста време и счупи купища върхове. Винъс също имаше значима роля в това. Те двете накараха тенисистки като мен и Жустин да се трудим доста повече във фитнеса, защото трябваше да сме доста мощни физически, с цел да имаме късмет против тях. Серина и Винъс освен бяха доста атлетични, само че и непрекъснато тичаха по целия корт и пласираха страхотни удари в придвижване. Скоростта и цялостното равнище на женските мачове се увеличи с помощта на тях. Когато се изправях против тях, знаех, че всеки мой сервис би трябвало да е съвършен. Изиграхме доста мачове между тях и се любувах на всеки от тях, въпреки да изгубих множеството, само че въпреки всичко завоювах няколко. Беше част да съм всичко това и го съзнавам още повече в този момент, когато съм отвън спорта, а Серина продължава да играе. Ще бъде доста забавно да я следим на US Open, само че в това време тя ще има предсотатъчно нагажименти след края на спортната си кариера. Достигнала е момента, в който е осъзнала, че фамилията е най-важно, и изцяло разбирам това.

– Вие и Сериня Уилямс сте играли девет пъти една против друга. Можете ли да опишете какво е да се изправиш против нея?

– Срещу Серина излизаш на корта с ясното схващане, че всеки твой удар би трябвало да е безукорен. Не можех да си позволиш да се отпуснеш за няколко гейма, тъй като тя сигурно ще те накаже за това. Дори когато не играеше най-хубавия си тенис или беше ядосана или раздразнена от нещо, тя постоянно успяваше да превключи и да бъде на 100 % в най-важните моменти. От един миг нататък осъзнах, че против Серина би трябвало да си нащрек във всеки един миг. Срещу множеството тенисистки можеш да си позволиш да започнеш малко по-предпазливо за да разучиш играта им, само че против нея това не е вид. Трябва да я атакуваш през цялото време и да се възползваш от всяка нейна неточност, защото те нормално не са доста. Това беше настройката ми за всеки мач против Серина – да бъда оптимално съсредоточена и нападателна още от първата точка и да сведа грешките си до абсолютния най-малко.

– Нивото на Ига Швьонтек спадна доста след загубата ѝ на Уимбълдън. Каква съгласно Вас е повода за това?

– Като състезател аз също се сблъсквах с такива обстановки – изиграваш няколко слаби мача и медиите внезапно вземат решение, че имаш някакъв проблем. За мен това е изцяло обикновено стичане на събитията. В началото на всеки мач възможностите са 50:50, а Турът изобилства от мощни тенисистки. Да играеш на такова равнище е доста изтощително от физическа, психическа и прочувствена позиция. Това, което Ига направи през първата половина от сезона, беше феноменално. Тя има всички качества да господства години наред, само че не постоянно всичко ще е наред. Ще има както върхове, по този начин и спадове. Такъв е животът. Освен това Швьонтек е доста умна, непрекъснато желае да се усъвършенства и се е обкръжила с превъзходен екип. Не знам какви са настроенията в Полша, само че около интервютата ми с публицисти от разнообразни страни към шампионатите от Големия шлем оставам с усещането, че там настъпва някаква суматоха, когато Ига загуби няколко мача. Иска ми се да можех да им кажа „ Хора, успокойте се! Това е спорт, всеки губи от време на време “. Изобщо не е елементарно да си на топ равнище 365 дни в годината. Повярвайте ми, знам. Така че медиите не трябва да основават проблеми там, където ги няма. Не го правете, апелирам ви.

– Ига Швьонтек и Паула Бадоса се оплакаха от разликата сред топките, планувани за мъжете и дамите на US Open. Какво е Вашето мнение по тематиката?

– Това е персонално желание. Лично аз в никакъв случай не съм имала проблем с това и в случай че играех сега, може би даже нямаше да усетя разликата. Така беше през цялата ми кариера. Не ме интересуваше изключително дали ми дават топка за мъже или дами – можех да играя с всевъзможни. Швьонтек играе с доста топспин и евентуално за това избира по-тежките топки. От друга страна има тенисистки като Осака, които нанасят плоски удари, за които по-благоприятен е различен тип топка. Както споделих – въпрос на персонални желания.

– Ема Радукану се показва много нерешително откакто завоюва US Open. Как съгласно Вас ще се показа тя в Ню Йорк тази година?

– По отношение на подготовката за US Open, в този момент тя свърши много по-добра работа спрямо предходната година. В предходните няколко шампионата победи някои много положителни тенисистки и като цяло изгелжда, че съзрява като състезател. Мисля, че сега Радукану играе на по-високо равнище, в сравнение с по това време предходната година. Естествено, когато животът ти внезапно се промени толкоз фрапантно, няма по какъв начин процесът да протече безпрепятствено. Ти може и да си останеш същия, само че всичко останало се трансформира. Феновете, медиите, другите играчи – всички стартират да гледат на теб по друг метод. Когато в живота ти настъпи такава голяма смяна, постоянно е мъчно да се адаптираш към нея и да подредиш целите си. На Ема занапред ѝ предстоят още доста години в Тура. Тя е доста работлив човек и непрекъснато се стреми към рационализиране. Бях на Уимбълдън и имах задоволително време да чета английските медии и бях в действителност изумена какъв брой нереалистично високи са упованията към нея. Би било необикновено Радукану още веднъж да завоюва US Open, само че в тази ситуация най-важното е по какъв начин ще ѝ се отрази завръщането в Ню Йорк от прочувствена позиция. Може би ще се радва още веднъж да е там и ще играе изцяло освободено, само че съществува и опцията да се пречупи под тежестта на упованията. Няма по какъв начин да знаем. Ема е превъзходен експерт и не е измежду играчите, които можете да видите на ваучър вечерта преди мач. Тя е доста стимулирана и съсредоточена и мисля, че на този стадий от живота и кариерата ѝ не трябва да желаеме повече.

– Какви са най-големите промени, които забелязвате в играта на Симона Халеп след началото на взаимната ѝ работа с Патрик Муратоглу? Смятате ли, че тя би могла да завоюва US Open?

– Според мен, в случай че е здрава, Симона има късмет да завоюва всеки един шампионат, вк ойто взе участие. Тя към този момент знае какво е да си шампионка от Големия шлем и е ясно, че има всичко належащо, с цел да завоюва още „ мейджър “ титли. Тя записа няколко загуби преди US Open, само че в това време изигра и няколко мнного положителни мача, най-много в Торонто, където завоюва купата. Личи си по какъв начин на моменти се пробва да бъде по-агресивна и да поема повече опасности. Халеп, дружно с Швьонтек, е тенисистката с най-хубаво напредване по корта. Тя е доста издръжлива и би могла да играе и 5 часа, в случай че се наложи. Но в това време Симона от време на време има проблеми, когато се изправи против тенисистка, чийто удари са също толкоз мощни. Няма по какъв начин да знаем кой в каква форма ще бъде на следващия ден, само че на доктрина Халеп има доста съществени шансове да завоюва US Open. Мисля, че би могла да победи всяка една от тенисистките в схемата. Относно измененията, които Муратоглу внесе – Патрик държи доста на скоростта в играта. Той и Дарън Кейхил са много разнообразни като треньори. Мисля, че точно интензитетът в играта е най-голямата смяна при Халеп през последните месеци. Освен това Патрик обича да управлява всеки един аспект от подготовката на своите ученици. Някои играчи не харесват това, само че досега излгежда, че той и Симона се схващат доста добре.

– Анджелик Кербер разгласи, че е бременна и ще се отдръпна от Тура за известно време, само че все пак е решена да се завърне. Вие спечелихте купата на US Open през 2009, откакто се завърнахте от майчинство. Мислите ли, че Кербер е способна да победи с още една купа от Големия шлем?

– Всичко е допустимо, изключително когато става дума за Анджелик. В момента е бременна, само че сигурно е обмислила всичко доста добре, защото това е нещо, което прекатурва живота на всяка жена и изключително на спортистките. След като родих Джейда даже не си помислях за завръщане в Тура, тъй като ми беше доста прелестно да бъда вкъщи и да се грижа за нея, само че всеки е друг. Янина Викмайер да вземем за пример възобнови тренировките два месеца откакто роди. Не се колебая в мотивацията на Анджи и в никакъв случай не бих я отписал като претендентка за купите от Големия шлем. Мисля, че е изцяло способна на усили сбирката си.

– Григор Димитров изигра доста мощен сезон на клей, само че по-късно се контузи на Уимбълдън и досега не се показва изключително добре на шампионатите в Северна Америка. В мача против Доминик Тийм в Уинстън-Сейлъм изигра превъзходен първи сет и завоюва с 6-0 за 25 минути, само че по-късно бе заставен да се отдръпна поради световъртеж и високо кръвно налягане. Докъде би могъл да стигне Григор на US Open съгласно Вас?

– Трудно ми е да кажа. Григор ще би трябвало да се грижи доста добре за себе си, защото на този стадий от сезона, след толкоз доста шампионати на разнообразни настилки, натоварванията на хард кортовете се усещат доста повече поради непрестанните спринтове и смени на посоката. В такива обстановки от играчите се изисква много във физически проект и резултатът върху тялото ти е доста по-сериозен, в сравнение с би бил няколко месеца преди този момент. Не знам каква е прогнозата за времето в Ню Йорк за идващите две седмици, само че нормално там е доста горещо и влажно по това време на годината. Всичко това са фактори, които въздействат на играчите и би трябвало да демонстрираш доста високо равнище на професионализъм. Димитров е доста работлив и е превъзходен състезател, само че протичащото се с него демонстрира какъв брой съществени са натоварванията в нашия спорт. Той има необикновен гений и е един от тенисистите, които ни карат да оценяваме какъв брой мъчно е да се задържиш на най-високото равнище в Тура в продължение на толкоз доста години. Нужна е желязна дисциплинираност и голяма мотивация и отдаденост. Точно това ни демонстрират и играчи като Надал, Федерер, Джокович, Мъри и Вавринка. Като почитател на тениса ми е доста прелестно да виждам такива звезди, които не престават да дават всичко от себе си от обич към играта.

– Новак Джокович няма да играе на US Open, което значи, че ще пропусне втори шампионат от Големия шлем през този сезон. По какъв метод отсъствието на една от най-големите звезди оказва въздействие върху „ мейджър “ шампионатите?

– Като почитател ми е мъчително, че Джокович няма да взе участие на US Open, защото конкуренцията сред него и Рафаел Надал е по-вълнуваща от всеки път. В същото време обаче разпоредбите са си правила и няма какво да се направи. Новак е взел своето решение, а американските управляващи са взели тяхното. Можем да приказваме колкото желаеме, само че нищо няма да се промени.

– Очаквате ли Джокович да бъде позволен на идния Australian Open?

– Иска ми се да можех да кажа „ Да “, само че не знам какви са здравните разпореждания в Австралия сега. Дори да знаех, до януари има доста време и всичко може да се промени до тогава. Както споделих, ще ми бъде доста прелестно да видя продължение на борбата сред Новак и Надал, само че всичко зависи от локалните управляващи.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР