Ким Чен Ян от Южна Корея бе избран днес от

...
Ким Чен Ян от Южна Корея бе избран днес от
Коментари Харесай

Южнокореец е новият президент на Интерпол

Ким Чен Ян от Южна Корея бе определен през днешния ден от Общото заседание на Интерпол за президент на интернационалната полицейска организация в конкуренция с деец от съветските служби за сигурност, съобщи Асошиейтед прес.

Срещу кандидатурата на руснака Александър Прокопчук се оповестиха Съединени американски щати, Англия и други европейски страни с претекста, че с избирането му на управителния пост Русия ще зачести злоупотребата със системата за издаване на "червени бюлетини " за да преследва свои политически съперници и избягали дисиденти. Прокопчук е военачалник от съветското вътрешно министерство.

Ким Чен Ян, който до момента бе изпълняващ длъжността президент на Интерпол, си обезпечи повече от две трети от гласовете на съвещанието на Общото заседание на организацията в Дубай. Мандатът му е до 2020 година, до края на четиригодишния мандат на предшественика му, китаеца Мън Хунвей, който бе задържан в Китай по обвинявания в корупция.

Американският държавен секретар Майк Помпео сподели по-рано, че Вашингтон предизвиква всички страни и организации, които са част от Интерпол, да изберат вдъхващ доверие и честен водач. "Ние считаме, че господин Ким ще бъде точно подобен ", съобщи той.

Избирането на южнокорееца се преглежда като победа за Съединени американски щати и техните европейски сътрудници и удар за Русия, която упрекна своите критици в осъществяване на "кампания за дискредитиране " на нейния претендент, който тя дефинира като почитан експерт.

Руското вътрешно министерство сподели, че Прокопчук, който е един от тримата вицепрезиденти на Интерпол, ще продължи да заема тази служба.

Кандидатурата на Прокопчук срещна опозиция от страни, които имат обтегнати връзки с Русия, като някогашните руски републики Украйна, Литва и Естония. Украйна беше заплашила да напусне Интерпол, в случай че бъде определен Прокопчук, отбелязва ДПА.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР