Ким Чен-ун и Доналд Тръмп Въпреки гръмките декларации и приповдигнатия

...
Ким Чен-ун и Доналд Тръмп Въпреки гръмките декларации и приповдигнатия
Коментари Харесай

Скептицизъм и усещане за дежавю около историческата среща в Сингапур


Ким Чен-ун и Доналд Тръмп

Въпреки гръмките заявления и приповдигнатия звук не липсват и по-скептични гласове за резултатите от днешната среща в Сингапур сред Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

" Не е ясно дали по-нататъшни договаряния ще изпълнят задачата за денуклеаризация ", сподели Антъни Руджиро, старши помощник във вашингтонския мозъчен концерн Фондация за отбрана на демокрациите. По думите му същото се е говорело преди 10 години, когато Съединени американски щати се отдръпнаха от договарянията, като не е направена и крачка напред.

Документът не загатва нищо за интернационалните наказания, които бяха наложени на Северна Корея поради програмата ѝ за нуклеарни оръжия. Никъде не се приказва и за подписване на кротичък контракт. Съединени американски щати и Северна Корея водят война в Корейската война (1950-1953 г.) и механически към момента са във война, защото спорът бе преустановен с нормално помирение.

Ако взаимното изказване докара до трайно топене на връзките, това може да промени радикално обстановката по сигурността в Североизточна Азия, също както визитата на американския президент Ричард Никсън в Пекин през 1972 година докара до смяна на Китай. Но съгласно Ли Нан, основан в Пекин анализатор от китайски мозъчен концерн, срещата има единствено алегорично значение. " Твърде рано е да се назова повратна точка в връзките Северна Корея-САЩ ", сподели той.

Две основни думи са забележими с отсъствието си от общата декларация, подписана от Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в края на невижданата им среща, отбелязва Франс прес.

От дълго време Съединени американски щати упорстват за " цялостно, проверимо и необратимо " нуклеарно разоръжаване на Северна Корея - цел, ясно заявена и в навечерието на срещата в Сингапур.

Всяка дума в тази дефиниция е значима, защото задачата е Пхенян " да се освободи " от атомните си оръжия и балистични ракети, това да стане под контрола на интернационалните инспектори и то по метод, който подсигурява, че връщане обратно е невероятно.

Проверката е значима. Точно това липсваше до момента, когато севернокорейците не съблюдаваха предходните си обещания, сподели през вчерашния ден американският държавен секретар Майк Помпейо.

В подписания текст обаче са съзнателно изпуснати две претенции на Вашингтон. Ким Чен-ун се ангажира само с " цялостно нуклеарно разоръжаване на Корейския полуостров ". Това е към този момент употребена дипломатическа дефиниция, подлежаща на всевъзможни тълкувания. Така Пхенян изиска в предишното евакуиране на американските бойци, ситуирани в Южна Корея, както и световно разоръжаване, включващо и другите нуклеарни сили.

" Те не съумяха да реализират съглашение за цялостно, проверимо и необратимо нуклеарно разоръжаване ", установи преподавателят в Университета за севернокорейски проучвания в Сеул Ку Каб-у. По отношение на инспекциите Съединени американски щати евентуално са поискали да имат достъп до всички обекти във всеки миг, а Северът е отказал, сподели той за Агенция Франс Прес.

Драматичната среща на Доналд Тръмп със севернокорейския водач може да е била проведена по сходство на визитата на президента Никсън в Пекин през 1972 година, довело до пробив в връзките с Китай, само че днешната среща на върха наподобява не съумя да обезпечи никакви съответни задължения от страна на Пхенян за унищожаване на нуклеарния му боеприпас, отбелязва Ройтерс.

Тръмп побърза да разгласи триумф на невижданата среща, само че съгласно специалисти общата декларация, подписана в Сингапур, сякаш " предъвква " остарели, неспазени обещания на Пхенян към няколко американски държавни управления. Това приказва, че всяка трайна изгода за Тръмп в международен проект или вкъщи ще зависи от това дали в идващите стадии от договарянията той ще може да трансформира квалифицирания като за малкия екран сюжет на срещата в осезателен прогрес към нуклеарно разоръжаване на Пхенян, добавя Ройтерс.

След целия звук и всичките обещания за превъзмогване на евентуално най-спешната рецесия за света президентът Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун не реализираха такава договорка, каквато американският президент от дълго време споделя, че е нужна за решение на въпроса с нуклеарното разоръжаване на Пхенян, показва Асошиейтед прес.

От месеци Тръмп подиграва и подлага на критика предходните президенти, обвинявайки ги в непростима некадърност да се оправят с нуклеарната опасност от Северна Корея. Днес той се похвали с подписания " всеобхватен " пакт с Ким, проправящ пътя към нуклеарно разоръжаване, само че очертанията на това съглашение наподобяват доста по-бледи даже от несполучливите покупко-продажби на предшествениците му, отбелязва АП.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР