Ким Чен Нам, полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун,

...
Ким Чен Нам, полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун,
Коментари Харесай

Убитият полубрат на Ким - информатор на ЦРУ?

Ким Чен Нам, полубрат на севернокорейския водач Ким Чен Ун, който бе погубен в Малайзия през 2017 година, е бил осведомител за Централно разузнавателно управление на САЩ, заяви в понеделник Wall Street Journal.

Изданието цитира неизвестен собствен източник.

Ройтерс не може да удостовери историята. Централно разузнавателно управление на САЩ отхвърли да разяснява изявленията.

Ким Чен Нам съвсем сигурно е бил в контакт със службите за сигурност на други страни, по-специално с Китай, оповестява вестникът.

Южнокорейските и американските управляващи обявиха, че севернокорейските управляващи са поръчали убийството на Ким Чен Нам, който е подлагал на критика династичното ръководство на фамилията му. Пхенян отхвърли изказванието.

Според вестника Ким Чен Нам е пътувал до Малайзия през февруари 2017 година, с цел да се срещне със своя контакт с Централно разузнавателно управление на САЩ, въпреки че това може би не е било единствената цел на пътуването.

Припомняме, че виетнамката, упрекната в убийството на полубрата на севернокорейския водач Ким чен Ун, бе освободена от пандиза при започване на май.

След дълъг развой Доан Тхи Хуонг се призна за отговорна за убийството на Ким Чен Нам през 2017 година, което я прави единственият наказан за убийството.

Индонезийката Сити Айсия, която също бе изправена пред съда за убийството, бе освободена, откакто обвиняването против нея бе оттеглено.

Двете отхвърлят да са направили ликвидиране, като настояват, че са единствено пешки в проект на Северна Корея и нейните сътрудници са избягали незабавно след покушението.

Южна Корея упрекна Пхенян в скрит план за убийството. КНДР публично отхвърля да има общо.

Атентатът провокира гневен спор сред Северна Корея и Малайзия, която преди този момент беше един от дребното съдружници на Пхенян и накара двете страни да отзоват посланиците си.

В последно време обаче двустранните връзки още веднъж се усъвършенстваха, като Малайзия съобщи, че възнамерява да отвори още веднъж своето посолство в Пхенян. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР