Километрите ограда по границата между Унгария и Хърватия не спират

...
Километрите ограда по границата между Унгария и Хърватия не спират
Коментари Харесай

Миланович обвини Сърбия и БиХ, че не правят достатъчно за спирането на мигрантите

„ Километрите ограда по границата сред Унгария и Хърватия не стопират незаконните имигранти, които влизат в страната ни като в увеселителен парк ", съобщи хърватският президент Зоран Миланович, до момента в който посещаваше хърватско-словенската граница. Той хвърли виновността върху Сърбия и Босна и Херцеговина, които съгласно него не вършат задоволително, с цел да спрат масите от мигранти, заяви „ TVP World ”.


Миланович означи, че контрабандистите са най-големият проблем, когато става въпрос за увеличение на броя на незаконните имигранти.

" Една санкция от 1000 евро е нищо за тях спрямо приходите им; нужни са нови способи за битка с тях ", уточни хърватския държавен глава.

Президентът упрекна Сърбия и БиХ, страните, от които незаконните имигранти влизат на хърватска територия, че " се бавят и не си правят добре работата ".

" Само съществено и реалистично заричане за присъединение към Европейски Съюз може да ги убеди да изпълнят своята част от работата ", сподели той.

Хърватия е ситуирана на по този начин наречения Балкански маршрут, който минава през Турция, България, Гърция, Северна Македония, Сърбия и Босна и Херцеговина. Той е един от главните миграционни коридори, водещи към блока.

Поради увеличението на мигрантския поток, ориентиран към Европейски Съюз, словенското държавно управление реши да вкара граничен надзор с Хърватия и Унгария. Коментирайки решението, хърватският министър-председател Андрей Пленкович съобщи, че то не значи " завършек на Шенгенската зона ", само че несъмнено удостоверява съществуването на съществени проблеми в Общността.

През октомври хърватската парламентарна комисия по вътрешна политика и национална сигурност оцени, че " границите на страната са пробити като швейцарско сирене, а министър председателят Пленкович отхвърля помощта на Frontex, тъй като ще излезе незапознат ".

Заместник-председателят на комисията Марио Капулица от ръководещата партия отхвърли изказванието, че държавното управление не се оправя със обстановката и изясни, че желае Frontex да бъде на границата с Хърватия, само че от страната БиХ, откъдето идват множеството незаконни имигранти в страната.

Броят на мигрантите, идващи в Хърватия, се е нараснал със 170% на годишна база, а броят на подадените молби за леговище е повишен със 700%./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР