Килим от 570 000 лалета в четири различни цвята с

...
Килим от 570 000 лалета в четири различни цвята с
Коментари Харесай

Килим от 570 000 лалета бе открит на площад Султанахмет в Истанбул

Килим от 570 000 лалета в четири разнообразни цвята с повърхност от 1 460 квадратни метра бе открит на историческия площад Султанахмет в Истанбул, оповестява турският ефирен канал НТВ. Цветният килим е най-големият килим от лалета в света, показва малкия екран. Килимът от лалета се приготвя за пета поредна година от Истанбулската огромна община, предава Българска телеграфна агенция.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу съобщи в изявление на откриването, че засаждането на килим от лалета се е трансформирало към този момент в традиция. Той посочи, че Турция е същинската татковина на лалето и приветства като добра самодейност обичайното образуване на фестивал на лалето.

Имамоглу съобщи, че е изключително значимо тази традиция да бъде предадена на идващите генерации и да се почувства, че родината на лалето е Истанбул. Той сподели, че лалето, произхождащо от планината Тяншан в Средна Азия, е пренесено на територията на днешна Турция, а по-късно посредством един австрийски дипломат е достигало от Истанбул до Европа. Имамоглу особено акцентира обстоятелството, че лалетата, с които е направен цветният килим, са родно произвеждане - от турския окръг Коня.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР