Килифарево. Над 70 участници от десет области на страната ще

...
Килифарево. Над 70 участници от десет области на страната ще
Коментари Харесай

Велико Търново: Над 70 участници от десет области на страната ще се включат в четвъртото издание на Националния конкурс „Усукано по килифарски“

Килифарево. Над 70 участници от 10 области на страната ще се включат в четвъртото издание на Националния конкурс за комичен фолклор „ Усукано по килифарски “. Сред тях има 37 колектива, а останалите са самостоятелни реализатори – танцьори, артисти и разказвачи. Това заяви пред пред публицисти Марияна Иванова, секретар на читалището в Килифарево, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Участниците са най-вече от Североизточна и Централна България. Те ще бъдат оценени от тричленно жури в три разнообразни категории – „ Автентичен фолклор “, „ Обработен фолклор “ и „ Авторски произведения на фолклорна основа “. Наградите, които ще получат най-хубавите реализатори включват грамота, плакет и парична сума.
„ Идеята за фестивала се зароди преди четири години, когато дружно читалището, клуб „ Традиция “ към културната институция и кмета на града обмисляхме по какъв начин да разпространяваме прословутата фраза „ усукано по килифарски “. Нейният генезис датира още от Възраждането, когато в Килифарево са зародили занаятите гайтанджийство и мутафчийство. Тогава от добре пресуканите гайтани произлиза израза килифарски гайтани, които са били с доста положително качество. Поради това те са фамозни на територията на три континента. Част от неприятните фалшификати на гайтаните са съдействали за отрицателната страна и хумористичната част на самите гайтани. От там се зароди концепцията посредством фолклора, песента, танца и речевия фолклор да се покаже хумористичния род в изкуството “, описа Марияна Иванова.
Кметът на Килифарево Димитър Събев посочи, че с всяка последваща година броят на участниците се усилва. Друг забавен факт е, че при актуалното издание има повече поръчки за показване на достоверен и изворен фолклор, а по-малко за обработен. По думите на уредниците сюжетите, които показват изпълнителите са свързани съществени с взаимоотношенията в фамилията, сред съседите, както и разнообразни битови обстановки от кръчмата.
Фестивалът „ Усукано по килифарски “ ще се организира от 10.00 до към 17.00 часа на 25 август на открита сцена в центъра на града. Събитието е част от празничната стратегия, отдадена на Деня на Килифарево.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР