Киевски митничари предотвратиха износ на древни икони за България, съобщиха

...
Киевски митничари предотвратиха износ на древни икони за България, съобщиха
Коментари Харесай

Украински митничари спряха незаконен износ на икони за Българи

Киевски митничари предотвратиха експорт на антични икони за България, оповестиха от Държавната митническа работа на Украйна. Служителите разкрили 10-те икони в една пратка от Киев към Съединени американски щати и три колета от Харков към България. Те били придружавани от подправени документи за художествена стойност, съгласно които ставало въпрос за нови, съвременни икони и картини.

Служителите на Киевската митница обаче се усъмнили за оригиналността на тези позволения и се обърнали към специалисти от Националния живописен музей на Украйна. Оказало се, че иконите на " Богородица с младенеца " съставляват културна полезност, направени в средата на 19-и - началото на 20-и век, които могат да се изнасят отвън Украйна с разрешението на Министерство на културата единствено за краткотрайно предпазване. За други икони пък били показани документи, издадени от институции, които нямат право да издават такива позволения.

Три от откритите антични икони имат междинна художествена и културна стойност, а пет не съставляват такава, само че износът им изисква и разрешението на способените органи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР