Киев. За възобновяване на работата на Междуправителствената комисия за икономическо

...
Киев. За възобновяване на работата на Междуправителствената комисия за икономическо
Коментари Харесай

Вицепремиерите Марияна Николова и Степан Кубив договориха възстановяването на работата на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество на България и Украйна

Киев. За обновяване на работата на Междуправителствената комисия за икономическо съдействие се договориха вицепремиерите на България и Украйна Марияна Николова и Степан Кубив по време на диалозите им в Киев. Това оповестиха от държавната осведомителна работа . Двамата разискаха опцията при започване на юли в Одеса да се състои работна среща, която да дефинира предпочитаните области в дневния ред на 7-ото съвещание на Междуправителствената комисия. Българският заместител министър-председател по икономическа и демографска политика предложи съвещанието на комисията, която не се е събирала от 9 години, да се организира още през есента. Вицеприемерът Марияна Николова, която е на публично посещаване в Украйна, изрази упованията на българската страна да бъдат спазени постигнатите договорености за опазване на Болградския район в актуалните му административни граници.
Първият вицепремиер и министър на икономическото развиване и търговията на Украйна Степан Кубив предложи в работата на Междуправителствената комисия по икономическо съдействие да бъдат включени за разискване въпроси от икономическата, тарифната, просветителната и военната сфера. Той настоя също по този начин да се обърне особено внимание на децентрализацията на Украйна посредством по-задълбочени контакти сред българските общини и тези на Одеска, Николаевска и Запорожка област.
Николова благодари на своя сътрудник Степан Кубив за постигнатата договореност експертната група на Министерството на образованието на Украйна да съгласува с българските си сътрудници текстовете по новия Протокол за съдействие и продан сред министерствата на образованието и науката. „ Това е належащо за въвеждането на ясни правила за преподаване и проучване на български език в украинските държавни учебни заведения “, съобщи вицепремиерът Николова. „ Разчитам, че ще бъдат спазени договореностите сред двете страни за обезпечаване на постройка за учебно заведение с разширено проучване на български език в Одеса “, означи заместител министър-председателят и прикани украинската страна да форсира завършването на процедурата.
На публична гала в Националната музикална академия на Украйна „ П. И. Чайковски “, Николова и Кубив откриха мемориална плоча по случай 100-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред двете страни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР