Киев. В събота министър-председателят Бойко Борисов посети Хърватия и Украйна.

...
Киев. В събота министър-председателят Бойко Борисов посети Хърватия и Украйна.
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов на посещение в Хърватия в Украйна

Киев. В събота министър-председателят Бойко Борисов посети Хърватия и Украйна.
В Загреб министър председателят Борисов беседва с хърватския си сътрудник Андрей Пленкович.
В Киев министър-председателят Бойко Борисов организира среща с президента на Украйна Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. Посещението на българският министър председател в Украйна продължава и в неделя, като министър-председателят в ще взе участие в гала по разкриване на мемориална плоча на Димитър Пешев.
Загреб:
Министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович посрещна премиера Бойко Борисов с думите „ 17 май ще остане в исорията “. Фокус в диалозите сред Борисов и Пленкович бе подложен върху доближаването със страните от Западните Балкани и обезпечаването на непрекъсваемост на процеса, почнал в София.
След срещата министър председателят Борисов съобщи, че в случай че не се подсигурява, че тематиката за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейския съюз, тогава Срещата на върха в София е била просто една добра среща. „ Трябва да създадем всичко допустимо да не допуснем още веднъж спор като този в някогашна Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и по тази причина би трябвало да поставим големи старания “, разяснява постоянството, с което Българското председателство и персонално той се ангажират с процеса на приобщаване на страните от района към Европа посредством реализиране на съгласуваност, стопански напредък и разрешаване на двустранните спорове. Той уточни, че е разискал тематиката и с папа Франциск при аудиенцията си през вчерашния ден и е получил единодушието му да посети България, Румъния и при опция и друга страна от района с главната цел да изпрати обръщение за мир и съгласие. „ Започнахме да решаваме проблемите в София и разчитаме на Хърватия да продължи процеса ", сподели Борисов. „ Обединени можем да свършим доста работа “, уточни той, като акцентира, че дружно с сътрудника си Пленкович се поддържат при полемиките в Европейския съвет, както и по тематиките, които се отнасят до общи проблеми в района.
Хърватския министър председател акцентира, че разговорът може да докара до съгласие, даже сред страни с многогодишни проблеми посред им. Той даде образец в новия стадий в връзките сред България и Република Македония и описа за следващото взаимно честване, обединило двете страни – отдаването на респект в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.
Борисов благодари и за опцията броени дни след отбелязване на Празника на българската култура и просвета и на славянската книжовност в хърватската столица да бъде открит монумент на патриарха на българската литература Иван Вазов, което е още един знак на близостта сред страните и народите ни.
Той означи чудесните политически и стопански връзки сред Хърватия и България и акцентира, че ще продължи взаимното съдействие за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната.
Киев:
След срещата с президента на Украйна Петро Порошенко, министър председателят Борисов се разгласи за реализиране на мир и непоклатимост, които да носят изгода и богатства на всички нации. „ Винаги сме били за мир, тъй като това е най-святото нещо. Това е вълшебната дума и по тази причина поставяме толкоз старания. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да спасим мира “, акцентира българският министър-председател. Той уточни, че изходът от рецесията в Украйна, е в спазването на Минските контракти от всички страни и изрази очакване, че посредством договаряния това може да бъде реализирано. Борисов удостовери, че преглежда построяването на инфраструктура като опция за реализиране на непоклатимост, стопански напредък и възстановяване на приходите и живота на хората. По думите му Украйна заема значимо място измежду външнополитическите цели на България. „ С вашата страна ни свързват другарски връзки, стъпили на от историческата, културна, езикова и религиозна непосредственост сред нашите нации, както и от съществуването на най-голямата българска етническа общественост отвън страната, уточни министър-председателят Бойко Борисов, който е първият български държавен началник, направил посещаване в Украйна от 14 години.
Той напомни, че ангажираността на страната ни се показва и в отпуснатите средства за обучение в Украйна. До момента с българска помощ са построени 10 компютърни кабинета на обща стойност близо 200 хиляди евро. Предстои да бъдат построени още два нови за непознати езици в Лвовския народен университет „ Иван Франко ” и в Киевският народен университет „ Тарас Шевченко ”.
Борисов се застъпи за безпрепятственото проучване на български език, просвета и история от членовете на българската общественост и уточни, че посредством своята администрация и институции страната ще продължи да спомага за това. Той приветства подписаната в края на м. април Декларация за гарантиране на лицата, принадлежащи към българското национално малцинство, живеещи на територията на Украйна, на правото да учат майчин език и да учат на майчин език и я оцени като удостоверение на желанията на украинската страна да подсигурява проучването на български език в държавните общообразователни образователни заведения.
Българският министър председател уточни, че се чака през есента осъществяване на сесия на смесената междуправителствена комисия, която да прегледа опциите за съдействие сред университетите на двете страни и подкрепяне на образованието в областта на висшето обучение.
Президентът Петро Порошенко благодари за позицията на България в поддръжка на териториалната целокупност на страната, както и за отношението на държавното управление ни по тематики като визовите облекчения и икономическите връзки със страните от Европейски Съюз. Той уточни, че разчита на България и на Българското председателство по този начин, както е сложило въпроса за Западните Балкани, да преглежда и самодейността на Европейски Съюз за Източното партньорство. За нас свързаността и изключително построяването на кулоар №4 е от извънредно значение, уточни Порошенко по време на диалозите.
В неделя министър председателят Борисов ще взе участие в гала по разкриване на мемориална плоча на Димитър Пешев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР